Tomme butikker i gågaderne: Nu vil Holstebro handle og løfte i flok

Stigende nethandel og høj husleje er nogen af forklaringerne på tomme butikslokaler i mange byer.

Et af lokalerne, der er til leje lige nu i Holstebro. Lokalet er udbudt til en måndtlig leje inkl. drift på 37.967 kroner.
Et af lokalerne, der er til leje lige nu i Holstebro. Lokalet er udbudt til en måndtlig leje inkl. drift på 37.967 kroner.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

Der er for mange tommer butikslokaler i det centrale Holstebro.

- Vi har nok en 10-12 stykker, og det er desværre lidt for mange, siger formand for Holstebro Handelsstandsforening, Michael Ulsted.

Kundernes forbrugsadfærd og e-handel spiller ind - men det gør lejeudgifter også. 

- Huslejen har formentlig været høj, fordi der nok har været en stor efterspørgsel på at komme til at ligge i Danmarks mest eftertragtede handelsby. Nu er den faldet, der er tomme lejemål og nu skal prisen tilpasses, og det føler jeg også, udlejerne er ved at være klar til, uddyber formanden.

Ejendomshaver og næstformand i Holstebro Cityvækst, Claus Lorentzen, fornemmer også efterspørgslen på lavere husleje.

- Hvis der er én, som flytter, er det svært at få det udlejet igen. Der er også nogle lejere, der rører lidt på sig i forhold til, at de måske synes, at de giver for meget i leje.

Udlejer skal også kunne betale

Han har tre ejendomme i Nørregade. Men han kan ikke bare uden videre sænke huslejen.

-  Hver gang, det er den 1., når jeg får husleje ind, sidder der nogen i den anden ende, som jeg har lånt af - det vil sige realkreditselskaber, som jeg skal betale - så det vil få konsekvenser at sætte lejen ned. Ikke dermed sagt, at man ikke kan sætte den ned, men man kan ikke begynde med at snakke om en halvering, uddyber han.

Fælles fodslag i nyt samarbejde

Nu er handelslivet i Holstebro så gået sammen om at styrke udviklingen i midtbyen. Sammen med BIDdanmark, der arbejder med byudvikling, skal eksempelvis de handlende, borgere, udlejere og lejere sammen forsøge at skabe mere liv i bymidten.

- Nu sætter vi os sammen på nogle morgenmøder én gang om måneden og prøver at få tingene til at ske. Det vil sige, hvis vi har et tomt lokale, hvor man eventuelt kunne tænke sig en oste- eller blomsterbutik, men vi kan ikke få det til at løbe rundt, fordi huslejen er for høj - så kan det være, at der er en ejendomsejer, som siger, at vedkommende har et lokale, der har stået tomt i et halvt eller helt år, og jeg kunne egentlig godt tænke mig at være med til, at der kommer liv i mit lejemål, forklarer Michael Ulsted.

- Hvis man bor nede i gågaden eksempelvis, så er man også velkommen til de her møder og kan bidrage med det, man selv har lyst til. Det vil sige, at hvis du møder op til de her BID-møder, så har du alle muligheder for at præge det, siger Claus Lorentzen.  

I første omgang skal der skabes liv i den nordlige ende af gågaden i Holstebro. Senere følger den sydlige del.

2:42
De fysiske butikker er presset fra flere fronter. Stigende nethandel og høj husleje er nogen af forklaringerne på tomme butikslokaler i mange byer.
Foto: TV MIDTVEST, arkiv.