Nyt chok for branche i knæ: - Det rammer hårdt
Minkbranchen er igen kommet i fokus. Den her gang handler det om hvidvask af penge.
- Vi har det ad helvede til som avlere.
Sådan lyder det fra John Papsø, der er formand for Midtjyllands Pelsdyravlerforening, og bosat i Kjellerup. Det handler om, at mange minkavlere stadig ikke har modtaget erstatning fra staten, efter deres farme blev lukket som følge af coronakrisen i november 2020.
Og så handler det om, at branchen nu igen er kommet i offentlighedens søgelys.
- Det går lige i maven, siger John Papsø, der er rimelig chokeret oven på dagens nyhed om minkskind og hvidvask.
Onsdag er seks personer i grundlovsforhør ved Retten i Aarhus, fordi de er sigtet for hvidvask af særlig grov beskaffenhed for over 30 millioner kroner. Hvidvask, der blandt andet skal være foregået gennem handel med minkskind og narkohandel.
I alt er 10 sigtede i sagen, og ifølge National enhed for Særlig Kriminalitet har otte af dem relation til produktion og salg af minkskind. En af dem har bopæl i Thisted Kommune, en anden i Lemvig Kommune, mens den sidste trækker tråde til Bording-egnen.
- Det rammer hårdt, at der er nogle forbrydere, der går og laver sådan nogle ting.
- Jeg har ikke fantasi til at forestille, at det er nogle fra branchen. Men der er jo altid brodne kar alle steder, siger John Papsø.
Tager kraftigt afstand
Og det er også sådan formand for Thy-Mors Pelsdyravlerforening, Jesper Balle, fra Øster Assels på Mors ser på tingene.
- Lige meget, hvilken branchen man ser på, er der brodne kår. Når der er penge i en produktion, så er der altid nogen, der prøver at gå den nemme vej og tjene ekstra, siger han.
Han ærgrer sig over, at der nu igen er postyr omkring pelsdyrbranchen, og understreger, at det, der indtil videre er kommet frem omkring hvidvasksagen, ikke har noget med den almindelige minkavler at gøre.
- Vi kan kun tage kraftigt afstand til det her.
- Det er ikke noget, vi som branche har benyttet os af. Der må være nogle, der har fundet en måde at udnytte skindene på, siger Jesper Balle, der også er 1. viceborgmester i Morsø Kommune for Venstre.
Den sigtede i sagen med relation til Bording-egnen er onsdag i grundlovsforhør, mens de to personer fra Thisted og Lemvig blev anholdt tirsdag og efterfølgende løsladt igen. De er dog fortsat sigtede i sagen.