Ældre fik medbestemmelse i hjemmeplejen: - Det er bare sagen!
Ikast-Brande gav i et år ældre i hjemmeplejen lov til at bestemme en time selv. Det blev en succes, og i dag fik andre kommuner inspiration til samme.
- Godmorgen Anna, er du her allerede?
Smilende møder Ingrid Jørgensen sin hjemmehjælper Anna Margrethe Fodgaard i døren.
- Hvad kan jeg gøre for dig i dag? spørger Anna Margrethe Fodgaard.
- Tusinde ting, der er meget, jeg gerne vil nå i dag, svarer Ingrid Jørgensen begejstret.
Hun er én af mange ældre i Ikast-Brande Kommune, som jævnligt får besøg af den kommunale hjemmepleje.
Siden maj sidste år har hun, og kommunens andre ældre, været med i et projekt, som skal involvere de ældre og give dem større medbestemmelse over den pleje, kommunen tilbyder dem.
Derfor får hun én time om ugen lov til at bestemme, hvad der skal ske.
Aktiv alderdom
For Ingrid Jørgensen har det betydet, at hun kan være mere aktiv i hverdagen.
- Jeg ville gerne lave flere fysiske øvelser – det har jeg været vant til tidligere. Men førhen var der slet ikke tid til det. Nej, de skulle hurtigt videre til den næste, og så blev det ikke til noget. Men nu, med denne ordning, er der blevet tid nok. Det er skønt, understreger Ingrid Jørgensen.
Forsøgsordningen indebærer blandt andet, at hjemmehjælperen har en time til rådighed, som borgeren er med til at bestemme, hvad skal bruges på.
Det er meget forskelligt, hvad borgerne ønsker, fortæller hjemmehjælper Anna Margrethe Fodgaard.
- Nogle vil gå en tur, nogle have hjælp til praktiske ting, som at rydde op på en hylde, og andre vil bare gerne have tid til at snakke og have mere socialt samvær, forklarer hun.
Noget, der ikke var tid til førhen.
- Det har føltes som om vi hang i en klokkestreng og bare tonsede derudaf, og det synes jeg ikke vi gør så meget mere.
Sammen har hun og Ingrid Jørgensen fået tid til at gå flere turer, og selvom det er fysisk hårdt, er det det hele værd, fortæller Ingrid Jørgensen.
- Vi havde været ude at gå en tur, bare lige ned ad vejen. Jeg var så træt bagefter, men jeg kan godt sige dig, det har virket, så det er bare sagen. Det har jeg været meget, meget glad for. Det kunne jeg mærke var godt - sådan helt ind i knoglerne, smiler Ingrid Jørgensen.
Inspirerer andre kommuner
Ikast-Brande Kommune startede forsøgsordningen, der går under navnet Erantis, i maj 2021.
Torsdag gav de erfaringerne videre til landets andre kommuner på en national konference om selvbestemmelse i hjemmeplejen.
I projektet har Ikast-Brande Kommune omstruktureret sin hjemmepleje, og lavet små grupper af personale om én borger. Det skal give mere nærvær og løbende samtaler om borgerens egne ønsker og behov. Udover det, skal hjælperen hver dag spørge borgeren, hvad vedkommende ønsker for dagen.
Og det er vigtigt hver dag at spørge ind til, for et behov er ikke det samme fra dag til dag, mener Dorthe Iversen, som er projektleder for projekt Erantis.
- Vores behov er ikke de samme, så vi skal ikke alle sammen have det samme for at blive behandlet lige. Vi skal være åbne for, at vi skal hjælpe på lige dén måde, de har behov for og det kan være forskelligt fra borger til borger, siger Dorthe Iversen.
Hun understreger, at konferencen ikke skal fortælle andre kommuner, hvad de skal gøre, men give inspiration.
- I sidste ende er målet livskvalitet og medbestemmelse. Det synes vi, vi opnår på denne måde, men det kan man sikkert også gøre på andre måder. Vi håber, at vi kan inspirere hinanden på tværs af kommuner – så de kan lære af os, men vi kan også lære af de andre kommuner, siger Dorthe Iversen.
Arbejdsglæde og livskvalitet
Ét af projekters mål er at øge livskvaliteten blandt de ældre, ved at de selv vælger nogle af ugens aktiviteter med hjemmeplejen. Derudover skal det være de samme hjælpere, som kommer i hjemmet, og som på den måde kommer til at kende borgeren bedre.
Men projektet har også givet hjemmehjælperen Anna Margrethe Fodgaard en hel del.
- Det har været givende, fordi det gør, man bliver glad af at gå på arbejde, siger hun.
- Forskellen er, at vi må gøre noget ekstra for vores borgere, så de bliver gladere og trives. Det er rart at føle, vi kan give noget glæde og indhold til vores ældre borgere.
For Ingrid Jørgensen har året med forsøgsordningen også gjort en forskel. Hun er blevet gladere for at bo, hvor hun bor, fortæller hun.
- Man får det godt med sig selv og med sit hjem. Det har bare været sagen, det er helt sikkert.
Så derfor håber hun, at ordningen ikke stopper her.
- At det kunne fortsætte, bare en gang om ugen, det kan du tro, det ville jeg gerne.
- Jeg bliver ikke hundset med, nej jeg får selv lov til at være med til at bestemme. Ellers kunne jeg jo slet ikke holde det ud, griner hun.
Planen er, at erfaringer fra projekt Erantis nu skal implementeres og gøres permanent i hjemmehjælpen i Ikast-Brande Kommune.