Harrild Hede bliver naturnationalpark: - Nogle gange får man en gave, man ikke havde ønsket sig

Det var ikke alle borgere, der var lige glad for nyheden om, at Harrild er én af ti nye naturnationalparker.

3:04
Nu kan Miljøministeriet opsætte et nyt skilt, hvor der står "naturnationalpark" på.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Selvom hele regionen blev beriget med masser af sol torsdag, så skinnede den ekstra meget på Harrild Hede.

Sammen med Nørlund Plantage er heden syd for Ikast blevet udvalgt som en af ti nye naturnationalparker. Det er da også et specielt sted ifølge formanden for Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i Ikast-Brande, Jens Thomsen. Også når naturen er imod heden.

- Når lyngen blomstrer er det helt unikt. Og når lyngen ikke blomstrer, er det stadig et fantastisk åbent landskab, siger han.

Men som naturnationalpark får lyngen meget bedre mulighed for at blomstre. Der skal nemlig sættes kreaturer i området, som kan gå og spise alt det tørre og lange græs, der holder lyngen tilbage.

- Det skygger for de små urter, der er længere nede. De har ingen chance for at komme igennem alt det her.

- Til hver eneste af de små planter, er der typisk tilknyttet insekter eller sommerfugle, og de vil også få bedre forhold, fortæller Jens Thomsen.

Formålet med naturnationalparken er at lade naturen gå sin gang. Den skal passe sig selv og på den måde vokse frodigt. Det er det, man kalder biodiversitet.

Jens Thomsen fra Danmarks Naturfredningsforening er en af dem, der er glad for, at Harrild Hede bliver naturnationalpark.
Jens Thomsen fra Danmarks Naturfredningsforening er en af dem, der er glad for, at Harrild Hede bliver naturnationalpark.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

En gave, de ikke ønskede sig

Men det er langt fra alle, der har det ligesom Jens Thomsen. Mange i området omkring Harrild Hede havde håbet, at området ville gå fri.

- Der har været larmende tavshed i noget tid omkring det her, så vi havde set den komme, siger Heidi Fredsted fra borgergruppen "Stop hegn om Harrild Hede".

Med titlen som naturnationalpark følger et hegn rundt om området, der er en meter højt, der skal holde kreaturerne inde.

Det er særligt de to ting, der møder modstand i lokalområdet.

- Det udgør bare en rigtig stor fare for de folk, som nyder at bruge området og værdsætter naturen.

Borgmesteren i Ikast-Brande Kommune er heller ikke begejstret for Harrild Hedes nye titel.

- Jeg er skeptisk ved, at vi hegner noget ind og kalder det natur. Det må være lidt unaturligt. Men nogle gange får man en gave, man ikke havde ønsket sig, men det ændrer ikke på, at man har fået den. Den her gave kan ikke byttes, så nu tager vi os af den, siger Ib Lauritsen (V).

Jens Thomsen fra Naturfredningsforeningen kan se logikken i kritikken, men han kalder hegnet vigtigt for naturen.

- I det her tilfælde er det nødvendigt med et hegn. Det er den eneste måde, vi kan skabe den gode natur på. Det er ved at hegne det ind, fortæller han.

Borgerne omkring Harrild Hede kommer da heller ikke til at opleve hegnet lige foreløbigt. Naturstyrelsen regner med, at den første naturnationalpark åbner om cirka to og et halvt år - altså i efteråret 2024.