Kommune sætter landsbyer fri: I Ejstrupholm fordeler de selv pengene

Ikast-Brande Kommune har givet en pose penge til fire landsbyer. Målet er, at borgerne får mere indflydelse på udviklingen af deres by.

2:31
Ikast-Brande kommune sender både demokrati og penge ud i fire små kommuner, og det gør en forskel lokalt.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

- Det er simpelthen win-win. Vi borgere får noget, vi gerne vil have. Kommunen får nogle aktive borgere, og nogle projekter, som kan bruges til noget.

Bo Thorup er medlem af lokalrådet i Ejstrupholm. Som fire andre byer har de fået 100.000 kroner af Ikast-Brande Kommune til at realisere de projekter, borgerne ønsker sig allermest. 

Konceptet hedder 'Borgerbudgettering', og det skal give borgerne mere indflydelse på, hvordan offentlige kroner bliver brugt der, hvor borgerne selv er.

- Det er en rigtig god idé. Det er jo noget, der huer os i et lokalsamfund, hvor vi har nogle idéer. På den her måde forsvinder pengene ikke i bureaukrati og administration, siger Bo Thorup.

I Ejstrupholm er midlerne blandt andet gået til en trappe
I Ejstrupholm er midlerne blandt andet gået til en trappe
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Fællesskabende projekter

I Ejstrupholm stemmer de løbende om, hvordan pengene skal bruges. Indtil videre er de blandt andet gået til en disk-golf-bane, en grillhytte og i øjeblikket er en ny trappe undervejs.

- Det er demokrati, siger Bo Thorup.

Ifølge ham er der tale om 'effektive penge', for projekterne bliver i vid udstrækning ført ud i livet af frivillige kræfter.

- Kommunen må spare penge, når det foregår på den her måde. Håndværkerregningen er jo begrænset, når så mange frivillige bakker op, siger Bo Thorup.

Sundt at fjerne besværet

Ejstrupholm er én af fire byer i Ikast-Brande Kommune, der selv har fået råderet over en pose offentlige midler. 

Formanden for kommunens udviklings- og erhvervsudvalg, Simon Vanggard, mener det kan være en god idé at lade borgerne få fri råderet, når det gælder mindre byudviklingsprojekter. 

- Vi uddeler en pose penge direkte til en lokalbefolkning og siger "Værsgo. Gør med dem, hvad I vil." Eneste krav er, at dem der kommer med idéerne skal selv udføre dem, siger Simon Vanggaard og fortsætter.

- På nationalt hold laver man jo også frikommuneforsøg. Det er jo lidt den samme tanke. Jeg tror, det er sundt at prøve at fjerne alle bindinger, hængsler og al besværet.

Idéen hentet i Hedensted

Det er i Hedensted, man skal finde arkitekterne bag konceptet. Her har de i tre år arbejdet med borgerbudgettering, og ét af de steder, det har kunnet mærkes er i Hjortsvang. Blandt andet har byens forsamlingshus fået nye stole og borde. 

- Det skaber liv og tilfredshed, siger Per Heller, der er formand for byens lokalråd.

I Hedensted har ordningen kørt i tre år. Den er populær
I Hedensted har ordningen kørt i tre år. Den er populær
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Ifølge Per Heller har ordningen været enorm populær.

Det er den også allerede i Ejstrupholm, hvor de snart kan holde officiel åbning af den nye trappe. Længere ude i fremtiden er en idé til en sansehave ved at tage form.

Som Peter Sørensen, en af byens frivillige, siger.

- De her projekter kommer til at skabe så meget værdi. De var aldrig blevet til noget, hvis det ikke var for det her.  

Nørre Snede, Bording og Engesvang er de tre andre byer, der er med i projektet.