Maria og klassekammeraterne legede verdensledere ved "klimatopmøde" i Nr. Snede
- Det kan godt virke lidt mere enkelt, når man sidder på den anden side af skærmen og dømmer andre, siger eleven.
Klimaforandringer truer med at ødelægge naturgrundlaget og dermed fjerne turistindtægter. Hvordan kan det globale samfund hjælpe med at løse dette kompleks?
Eleverne i 9. klasse på Nr. Snede Skole har opmærksomheden rettet mod den store skærm, hvor spillets regler bliver gennemgået.
I anledning af Jordens dag var matematik, dansk og samfundsfag fredag vekslet til en dag som nogle af de lande, der ofte er milevidt fra hinanden, når verdens ledere samles til klimatopmøde.
- Det er spændende at blive sat lidt ind i tankegangen på verdens ledere, og se hvilken betydning råstoffer og penge har, når man snakker klima, lyder det fra Maria Pleth Larsen.
Storpolitik på få minutter
Hun og hendes to klassekammerater repræsenterer Brasilien. Og under én af dagens runder forsøger holdet at beskytte landets kæmpemæssige regnskov, Amazonas.
- Amazonas har skovbrande en ret stor effekt på os. Da i et nærliggende land, vil vi spørge om I mod betaling vil give støtte med eksempelvis helikoptere i tilfælde af brand, lyder det fra holdet, der har opsøgt mægtige USA, som mageligt sidder ved et bord med hvid dug.
- Så vi bliver en forsikring, lyder det spørgende USA's repræsentant.
- Ja, svarer Brasilien prompte.
- Så skal det jo være et årligt beløb. Hvad vil I betale, lyder det resolut fra USA.
Efter få sekunders parlamentering ender det med en aftale mellem de to amerikanske lande.
Lærerigt
For Maria Pleth Larsen og hendes klassekammerater har en dag som Brasilien været lærerig.
- Det kan godt virke lidt mere enkelt, når man sidder på den anden side af skærmen og dømmer andre.
Ifølge hende står Brasilien i en interessant situation, da landet blandt andet er rig på råstoffer som uran, men samtidig råder over verdens største regnskov.
- Tidligere har jeg tænkt, at man ”bare” skal gå all in på klimaet. Men når jeg ser, hvor meget arbejdsløshed eksempelvis Saudi Arabien vil få, kan jeg bedre forstå det, pointerer Maria Pleth Larsen.