Menighedsråd stopper efter konflikt med præst: - Det er noget, der har hobet sig op over flere år

Der er kun to medlemmer tilbage i Ejstrup-Gludsted Sognes menighedsråd, efter et ultimatum fik de resterende 10 til at gå.

Annette Magnussen er ikke længere medlem af menighedsrådet for Ejstrup-Gludsted Sogne.
Annette Magnussen er ikke længere medlem af menighedsrådet for Ejstrup-Gludsted Sogne.
Foto: Selma Bjørnestad Kvist Åstrøm, TV MIDTVEST

En længerevarende konflikt mellem menighedsrådet og præsten i Ejstrup-Gludsted Sogne har nu fået store konsekvenser. På et møde torsdag aften besluttede 10 ud af menighedsrådets 12 medlemmer sig for at forlade rådet med øjeblikkelig virkning.

Forinden havde præst Marlene Sigh holdt møde med biskoppen for Viborg Stift, Henrik Stubkjær, om fremtidsudsigterne for hendes arbejde. Og udfaldet af det møde var afgørende for menighedsrådsmedlemmerne beslutning.

- Vi afventede resultatet, som var, at hun bliver i præsteembedet, og vi havde jo sagt, at hvis det var det resultat, ville vi træde ud med det samme, siger nu tidligere formand for menighedsrådet Annette Magnussen.

Kunne ikke længere stå inde for præstens arbejde

I sidste uge stillede menighedsrådet et ultimatum, som lød, at hvis ikke præsten gik, så gjorde medlemmerne af rådet det. Der har ifølge den tidligere formand været uoverensstemmelser mellem Marlene Sigh og menighedsrådet en længere periode.

Det er blandt andet omstændigheder omkring kirkelige handlinger som barnedåb og begravelser, der ikke har været i orden, mener menighedsrådet. Nogle af dem skulle ifølge rådet være foregået for hurtigt og upersonligt.

- Det er noget, der har hobet sig op over flere år, og det var vi nødt til at gøre noget ved, siger Annette Magnussen.

Hun har tidligere fortalt til TV MIDTVEST, at de interne samarbejdsproblemer er blevet større og større med årene, og tilbage i februar blev der holdt et formelt møde omkring situationen, som ikke blev meldt offentligt ud dengang.

- I fire måneder har vi været loyale over for præsten og ikke sagt noget til andre. Vi har beskyttet hende, fordi det hele tiden var biskoppens afgørelse, hvad der skulle ske. I menighedsrådet varetager vi jo menighedens ønsker til kirken, og vi kunne ikke længere stå inde for præstens arbejde, siger den tidligere formand.

To medlemmer skiftede mening til sidst

I første omgang var det meningen, at alle medlemmerne af menighedsrådet ville stoppe, hvis ikke præsten gjorde, men da det kom til den endelige afgørelse, valgte to af medlemmerne alligevel at blive.

- De to, der valgte at blive, har givet udtryk for til pressen, at det ikke var loyalt, det vi gjorde, og at vi ikke har behandlet præsten korrekt, men det er vi uenige i, siger Annette Magnussen.

Hun mener stadig ikke, at hun og de ni andre tidligere medlemmer kunne have fundet en bedre løsning på den hårdknude, som situationen var endt i.

- Ud fra at vi ikke kunne forsvare det, der skete, er det den bedste beslutning. Vi føler, at vi har fået stor opbakning i lokalsamfundet, siden det blev offentliggjort, men folk er ærgerlige over, at vi går, siger den afgående formand.

Biskop har aldrig oplevet noget lignende

Henrik Stubkjær, der er biskop i Viborg Stift, har aldrig været en del af en lignende situation før. Han oplever, at stiftet har haft en god dialog med alle parter i konflikten, og derfor ærgrer han sig også over, at løsningen blev, at det meste af menighedsrådet gik. 

- Det er meget særligt, at vi har det her forløb, og at det ender, hvor det ender. Jeg har ikke været udsat for det før, så det viser jo også, at det er virkelig ulykkeligt, det der er sket, og at der er et stort arbejde nu, der skal gøres, før vi kan komme videre, siger biskoppen. 

Han fortæller, at der nu skal holdes et suppleringsvalg, hvor nye medlemmer kan blive valgt til menighedsrådet.