Nej tak til naturnationalpark: Heidi og 100 andre demonstrerede over for ministeren
Udsigten til hegn og vilde dyr mødte ingen jubel i det midtjyske, da miljøministeren kom forbi.
’Nej tak til hegn – ja tak til natur’, 'Nej tak til hegn om heden' eller slet og ret bare ’Nej tak til hegn’.
Plakater, skilte og bannere var der nok af, da miljøminister Lea Wermelin (S) i dag troppede op på Harrild Hede.
Området nord for Brande er på bruttolisten over mulige nye naturnationalparker. Planen er, naturnationalparker lavet over skal skabe et mere mangfoldigt dyre- og planteliv.
I dag onsdag var omkring 100 lokale så mødt op på heden for at diskutere den idé. Heidi Fredsgaard var en af de lokale, som var kritiske over for en naturnationalpark.
Udsigten til store græssende dyr og et kilometerlangt hegn ved hedeområdet huer hende ikke.
- Hvis det bliver med hegn: Nej tak, siger Heidi Fredsgaard, der er civilingeniør og også uddannet landmand.
Borgmester siger nej
Hun bor ved Fasterholt omtrent en kilometer uden for Harrild Hede. Hun var ikke ene om at være imod.
Selv borgmesteren var ikke umiddelbart venligt stemt over for en naturnationalpark. Området er bruges af alt fra hundeluftere til folk på mountainbikes eller hesteryg.
Nu frygter borgmester tilgængeligheden mindskes, hvis der skal hegn op og store dyr ind i de hegn.
- Hvis jeg sort-hvidt skal svare ja eller nej, er jeg imod. Men så kommer der også en masse faglige nuancer. Og hvis området skulle blive udpeget, som vi jo kan risikere, må vi se at få det bedste ud af det, siger Ikast-Brande Kommunes Venstre-borgmester, Ib Lauritsen.
Minister: Man kan trygt færdes
Miljøminister Lea Wermelin var med egne ord mødt op for at have dialog med de lokale, men også for at aflive myter. Blandt andet kunne hun fortælle, at frygten for høje hegn kan manes i jorden, fordi hegnene bliver den lave variant.
Og selvom Heidi Fredsgaard frygtede for sikkerheden, hvis man skal gå med hund eller små børn i et indhegnet område, var det ikke Lea Wermelins opfattelse, at sikkerhed generelt ville blive en udfordring.
- Det bliver ikke et spørgsmål om, om man skal zigzagge gennem store dyrebestande. Det er kæmpestore områder, hvor dyrene som udgangspunkt får mulighed for at søge væk.
- Hvis man gør, som der informeres om på skiltene i området, kan man trygt gå ind til de græssende dyr. Men der kan være eksempler på kvæg, der er opsøgende, og så må man jo lave en konkret vurdering og sørge for, at de dyr bliver reguleret, siger ministeren.
Tilbage står stadig en lokal modstand. I hvert fald er Heidi Fredsted stadig ikke overbevist.