Red Barnet og mor til Clara: Kommuners praksis med chaufførers børneattester er under al kritik

De midt- og vestjyske kommuner fører ikke direkte kontrol med, om taxaselskabers chauffører har en ren børneattest, når de kører sårbare børn og unge til specialtilbud. Kommunerne overholder loven, men får alligevel kritik fra Red Barnet og en forælder.

2:13
Katrine Kiilerich Nielsens datter Clara på fire år kører med Ikast-Brande Kommunes taxa-ordning til specialbørnehaven i Ikast. Hun er bekymret over kommunens manglende kontrol med chaufførernes børneattester.
Foto: Mikkel Eskelund, TV MIDTVEST

- Jeg tænker på det hver dag.

Katrine Kiilerich Nielsens datter på fire år går i en specialbørnehave i Ikast og bliver hentet i hjemmet i Brande af kommunens taxa-ordning. 

Men som mor har Katrine Kiilerich Nielsen mistet tiltroen til kommunens kontrol af taxa-selskabet.

- Jeg har det dårligt, hver morgen jeg sender hende afsted, siger hun.

Det er kommunens ansvar, at sårbare børn og unge som hendes datter kan blive fragtet sikkert til et specialtilbud.

Og stod det til Katrine Kiilerich Nielsen, var det kommunen - og ikke taxa-vognmanden - der skulle tjekke, at chaufføren, der kører datteren i specialbørnehave, har en ren børneattest som et bevis på, at chaufføren ikke tidligere er dømt for seksualforbrydelser mod børn. 

Aktindsigter, som TV MIDTVEST har fået, viser, at ingen af kommunerne frem til december selv har ført kontrol med, om chaufførerne rent faktisk har en ren børneattest. 

Kun Holstebro Kommune skriver, at de har tænkt sig at føre fuld kontrol i løbet af december.

Som lovgivningen er i dag, er det nok, at vognmanden med en tro- og loveerklæring kan stå inde for, at chaufførernes børneattester er i orden, når de kører med børn og unge.

Under al kritik

Kommunerne understreger, at de har tillid til leverandørerne. 

Det samme gælder Ikast-Brande Kommune, hvor Katrine Kiilerich Nielsen bor med sin datter Clara.

Her blev en taxachauffør i september dømt for at seksuelt krænke en 17-årig retarderet pige. Chaufføren kørte også med Katrine Kiilerich Nielsens datter.

Hun forstår ikke, hvorfor kommunen ikke efterfølgende har sørget for at tjekke taxachaufførernes børneattester ved selvsyn.

- De fralægger sig et kæmpe ansvar. Jeg kan ikke forstå, hvorfor de ikke har gjort det, når der lige har været en sag. Hvorfor man så ikke har gennemtjekket en ekstra gang? Det er under al kritik, siger mor til fireårige Clara, Katrine Kiilerich Nielsen.

Kommunen vil ikke stille op til interview, men skriver i et svar til TV MIDTVEST, at "Praksis har været, at vi har tillid til, at leverandøren imødekommer kontraktvilkårene i kontraktens løbetid, og at der vil være en dialog, hvis der skulle opstå problemer eller udfordringer."

Leverandøren må dog ikke sende straffeattester eller børneattester, som de indhenter på deres chauffører, videre til kommune, da det kun er Rigspolitiet, som må videregive oplysningerne, lyder det fra Ikast-Brande Kommune.

Ikast-Brande Kommunes vicekommunaldirektør, Rasmus Byskov-Nielsen, har ikke ønsket at stille op til interview for at uddybe kommunens besvarelse i aktindsigten.
Ikast-Brande Kommunes vicekommunaldirektør, Rasmus Byskov-Nielsen, har ikke ønsket at stille op til interview for at uddybe kommunens besvarelse i aktindsigten.
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Retningslinjerne er ikke gode nok

Ikast-Brande Kommune overholder ligesom de andre kommuner med samme praksis lovgivningen. Men retningslinjerne er ikke gode nok, som de er i dag, lyder det fra Red Barnet.

- Det er jo grelt, at når vi nu har fået et godt redskab som børneattesten, at man så ikke engang sikrer sig, at de bliver indhentet løbende, siger Pernille Spitz, der er chef for 'Beskyttelse mod overgreb' i Red Barnet.

Mange børn med funktionsnedsættelser og handicap tilbringer dagligt timer alene i selskab med chaufførerne. Derfor er det utroligt vigtigt for børnenes sikkerhed, at forholdene er i orden, lyder det fra børnerettighedsorganisationen.

- Den her sag får nogle alvorlige alarmklokker til at ringe, og det kalder på et eftersyn af praksis ude i kommunerne. Det er jo i sidste ende kommunernes ansvar, at de her børn bliver fragtet trygt frem og tilbage til deres dagtilbud, siger Pernille Spitz.

Ifølge Red Barnet bør kommunerne sikre, at vognmændene indhenter børneattester på chaufførerne årligt, og at kommunerne derefter aktivt tager ud til leverandørerne og tjekker, at det er i orden.

Tilliden er væk

Efter sagen, hvor en taxachauffør i Ikast-Brande Kommune i september blev dømt for at udnytte en 17-årig kvinde seksuelt, fylder utrygheden stadig hos Katrine Kiilerich Nielsen. 

Med de nye oplysninger om, at børneattesterne ikke bliver kontrolleret, har hun for alvor fået svært ved at have tillid til kommunen.

Der er ikke nogen specialbørnehave i Brande, hvor familien Kiilerich Nielsen bor. Så Clara skal helt til Ikast for at komme i dagtilbud.
Der er ikke nogen specialbørnehave i Brande, hvor familien Kiilerich Nielsen bor. Så Clara skal helt til Ikast for at komme i dagtilbud.
Foto: Mikkel Eskelund, TV MIDTVEST

- Der er ingen tillid overhovedet. Man bliver utryg med, at ens barn skal køre med, og der stadig ikke er nogen, der tjekker, siger mor til fire-årige Clara, Katrine Kiilerich Nielsen.

I dag kører Katrine Kiilerich Nielsen selv Clara til specialbørnehaven i Ikast, de dage hun kan komme til det. Men på grund af arbejde er det ikke altid muligt. Derfor håber hun, at kommunen vil ændre praksis.

- Jeg havde forventet, at kommunen i hvert fald havde tjekket op igen og lavet en retningslinje eller procedure for, at det her bare ikke skal ske igen. Det havde jeg håbet, men det lyder til, at der er lange udsigter til det, siger hun.