Til kamp mod yoyo-kvoter: Der er brug for bedre planlægning
Kvoterne svinger så meget, at det er umuligt for fiskerne at planlægge på lang sigt. Det bør man kunne gøre bedre, mener Torsten Schack Pedersen (V).
Der er brug for at finde en ny ordning, så man kan undgå de meget store udsving i kvoterne, som de danske fiskere har oplevet de seneste år.
Det mener Venstres fiskeriordfører Torsten Schack Pedersen.
- Jeg forstår fiskernes frustration over, at kvoterne har så store udsving. Vi er alle optaget af, at der er et bæredygtigt fiskeri, og at der også er fisk at fange i fremtiden, men det virker voldsomt med så store udsving fra år til år, siger han.
TV MIDTVEST har i denne uge sat fokus på konsekvenserne af nedskæringerne i kvoterne.
Kvoten for torsk i Nordsøen og Skagerrak er i år blevet beskåret med 50 procent, og det kan få store konsekvenser i erhvervet. Fiskeriet beskæftiger 4.600 ansatte omkring Hvide Sande, Thorsminde, Thyborøn og Hanstholm.
Fiskerne bruger udtrykket yoyo-kvoter om de store udsving, som gør det svært at planlægge for mere end en sæson ad gangen.
Ministeren håber på bedre data
Ændringerne i kvoterne bygger på anbefaling fra biologer, der undersøger bestandene i havet, men Torsten Schack Pedersen sætter spørgsmålstegn ved, om det altid er afgørende, at man når den nye målsætning inden for et år.
- Kunne det ikke være 24 eller 36 måneder, så der var lidt mere tid til at tilpasse situationen. Målet om en bæredygtig bestand er vi enige om, men behøver det at skulle nås med så kort varsel, så kvoterne kører i det her yoyo-tempo, spørger fiskeriordføreren.
Fødevare- og fiskeriminister Mogens Jensen (A) deler ønsket om et system, der betyder, at fiskerne ved, hvad de har at rette sig efter.
- Det er jo bare sådan, at man hvert år er ude og undersøge i havene, og så kommer der nye anbefalinger. Men jeg håber jo på sigt, at vi kan få et langt bedre datagrundlag for at vurdere fiskebestandene, så det kan lade sig gøre at lave mere langsigtede aftaler, hvor kvoterne aftales for en længere periode ad gangen end blot et år. Det vil være til gavn for alle, siger Mogens Jensen.
Formanden for Thyborøn Havns Fiskeriforening Kurt Madsen håber på handling. Situationen er i dag ikke holdbar, mener han - og understreger, at fiskerne også er interesserede i en bæredygtig bestand.
- Vi er om nogen de sidste, der ønsker at fange den sidste fisk. Fiskeri er trods alt det, vi skal leve af, siger han.