Borgmesteren ingen vil lege med
Kommunalvalget i Vesthimmerlands Kommune er pivåbent. Mange er i spil som borgmester, og Knud Kristensen får svært ved at skabe flertal.
BORGMESTERKAMPEN: Koster møgsager Knud Kristensen borgmesterposten?
Den seneste byrådsperiode har været ganske turbulent i Vesthimmerlands Kommune. Den konservative borgmester, Knud Kristensen, har været indblandet i flere sager om inhabilitet. Det drejer sig om byggesager, hvor han blandt andet er blevet politianmeldt for at give sin egen entreprenørvirksomhed offentlige opgaver. Store dele af byrådet beretter om et "betændt arbejdsklima", et "anstrengt samarbejde" og en "splittet kommune". Knud Kristensen selv kalder det en personlig hetz.
Både Venstre og Socialdemokraterne har mistet tilliden til Knud Kristensen som borgmester. Socialdemokraternes spidskandidat Palle Jensen samt Per Bach Laursen fra Venstre går begge efter posten. Ingen af partierne vil lægge mandater til, at Knud Kristensen skal fortsætte.
- Nu har vi to gange begået den fejl at lave en aftale med Knud Kristensen om, at vi deler borgmester- og viceborgmesterposten. Det gør vi ikke igen. Vi peger på os selv, og så må borgerne finde ud af, hvad de vil, siger Per Bach Laursen, spidskandidat for Venstre.
Knud Kristensen er en kæmpe stemmesluger. Ved valget i 2013 fik han hele 25 % af alle stemmer i kommunen, hvilket var mere end dobbelt så mange som Pernille Vigsø Bagge på andenpladsen. Han er meget vellidt i lokalsamfundet - men har de dårlige sager kostet på stemmefronten?
Både SF med Theresa Berg Andersen i spidsen og Dansk Folkeparti med Brian Christensen i spidsen har meldt ud, at de også går efter borgmesterposten.
STRIDSPUNKTER: Inhabilitet og snævre flertal
Det altoverskyggende stridspunkt i Vesthimmerlands Kommune har været balladen om Knud Kristensens inhabilitetssager og den manglende tillid i byrådssalen. Det har fyldt uforholdsmæssigt meget blandt byrådspolitikerne.
Men der har også været andre politiske stridspunkter i den seneste valgperiode. Byggeriet af det dyreste anlægsprojekt i Vesthimmerland nogensinde - en omfartsvej omkring Aars til omkring 90 millioner kroner - blev vedtaget af Venstre og Konservative. 1. etape af vejen blev indviet i september 2017. Socialdemokraterne var utilfredse med byggeriet, da de mener, at pengene bliver taget fra kommunens velfærd.
Derudover er der blevet lukket tre skoler i Blære, Overlade og Strandby. Den beslutning blev stemt igennem udenom Venstre, hvilket Per Bach Laursen var svært utilfreds med.
Der er flere interessante temaer i denne valgkamp. Hvordan sikrer man finansiering til ældreområdet, når sundhedsudvalget fortsat kører med underskud? Hvordan vil politikerne sikre bosætning i et område, der lider af blandt andet manglende lægedækning, lange responstider på ambulancer og politivogne samt skolelukninger? Og hvordan får man samlet kommunen, så Vesthimmerland fremover bliver set som én samlet kommune frem for de tidligere Farsø, Aalestrup, Aars og Løgstør kommuner?
I ØVRIGT: Pernille Vigsø Bagge-effekten forsvinder
Ved valget i 2013 bragede SF ind i byrådet med fire mandater. Det skyldtes i høj grad, at Pernille Vigsø Bagge stillede op. Hun fik næstflest personlige stemmer i kommunen, men den tidligere folketingspolitiker har trukket sig ud af politik til fordel for et præsteembede i Vesthimmerland. Det kommer med al sandsynlighed til at koste til at koste mandater for SF - og hvem snupper så dem?
En af de nye aktører til dette valg er VestHimmerlandsListen. I spidsen for den nye liste står den tidligere konservative politiker, Kirsten Moesgaard, der ved det seneste valg var den femtestørste stemmesluger i kommunen. Men hun ragede uklar med Knud Kristensen, og har nu skabt sin egen liste. Med sig har hun blandt andre Annette Vahlgreen, der har været medlem af både Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, og som i maj stod bag politianmeldelsen af Knud Kristensen. Også den tidligere borgmester i Farsø, Jette Thomsen, stiller op for VestHimmerlandsListen.