Firmajulegaver blev vekslet til generatorer – nu er de på vej til Ukraine

Landbrugsmedarbejderne på et økologisk landbrug har droppet firmajulegaverne for at købe nødhjælp, og nu er den klar til at blive kørt til Ukraine.

2:19
Nicolai Pachva og hans kolleger har sagt nej tak til firmajulegaver for at bruge pengene på nødhjælp.
Foto: Ditte Georg Wraae, TV MIDTVEST

Fire helt nye grå generatorer med en effekt på 3000 watt. Det er, hvad de 20 medarbejdere på Holmager Økologi i Velling ved Ringkøbing fik i fællesfirmajulegave sidste år.

De skal dog ikke gå på skift mellem medarbejderne, men i stedet sendes til Ukraine, hvor de skal hjælpe i områder, der er uden strøm.

- Så folk kan få varme hjem og elektricitet til at oplade deres telefoner og tablet. Nogle af generatorerne skal til hospitaler, så de kan operere, siger Nicolai Pachva, der er fodermester på Holmager Økologi.

Han er ligesom halvdelen af sine kolleger selv fra Ukraine. Derfor var det heller ikke en svær beslutning for den samlede medarbejdergruppe at bede om at få puljen til firmajulegaver vekslet til nødhjælpsudstyr. Og det var cheferne med på.

- Det er frygtelige ting, der sker dernede – ikke mindst mod civilbefolkningen. Så da vi skulle købe julegaver, blev alle rundt om kaffebordet enige om, at de ønskede at donere alle pengene til Ukraine, siger Lene Fløe Møller, der er medejer af landbruget.

Flere sendinger med nødhjælp

Selvom de ukrainske medarbejdere er langt hjemmefra, påvirker krigen dem stadig meget. Hver måned lægger de en del af deres løn til side, som de køber nødhjælp for. 

Generatorerne er derfor heller den første sending udstyr, der kører ud af maskinhuset hos Holmager Økologi.

- Da krigen startede, holdt jeg et stort møde med mine folk fra stalden, hvor vi talte meget om, hvad vi skulle gøre. Om vi skulle rejse hjem og hjælpe, eller vi skulle blive her. Jeg lå vågen i mange nætter og tænkte over det, og så sagde jeg til mine folk, at vi skulle blive her og samtidig hjælpe, siger Nicolai Pachva.

Nicolai Pachvas chef Lene Fløe Møller bakker op om medarbejdernes lyst til at hjælpe ofrene for krigen i Ukraine.
Nicolai Pachvas chef Lene Fløe Møller bakker op om medarbejdernes lyst til at hjælpe ofrene for krigen i Ukraine.
Foto: Ditte Georg Wraae, TV MIDTVEST

Og det har de så gjort lige siden. For hver dag bliver de mindet om krigen og dens ofre.

- Vi mister venner i krigen, men vi er nødt til at forsvare vores land, siger fodermesteren.

Alene kan vi ikke ret meget

Nicolai Pachva og hans kolleger er glade for al den opbakning og hjælp, deres landsmænd får fra det vestjyske øko-landbrug og alle andre, der støtter ukrainernes kamp.

- Vi er taknemmelige over det. Virkelig. Vi siger tusind tak for, at nogen kommer og hjælper os. Det er rigtig godt. For når du er alene, kan du ikke gøre så meget, men hvis du har flere mennesker omkring dig, kan du gøre en masse gode ting.

Og så længe krigen fortsætter, forsætter nødhjælpen også med at komme fra Holmager Økologi.

- Vi bliver ved med at hjælpe dem, og jo mere de viser engagement, og jo mere vi får at vide direkte nede fra krigen af, hvordan det står til, jo mere vil vi engagere os, siger medejer Lene Fløe Møller.

Inden længe ryger de fire grå generatorer afsted fra Velling og 1500 kilometer mod sydøst til Ukraine. Her sender modtagerne billeder tilbage til de ukrainske landbrugsmedarbejdere, så de er sikre på, at nødhjælpen er landet i de rigtige hænder.