Ukrainske Mariia flygtede fra krig: Nu arrangerer hun fejring af Ukraines uafhængighedsdag
Tusindvis af ukrainere som Mariia Samoilenko er flygtet til det midt- og vestjyske. Nu skal den ukrainske uafhængighedsdag fejres i det vestjyske.
I dag fejrer Ukraine 31 års selvstændighed. Men samtidig er det dagen, hvor Ruslands invasion runder et halvt år.
Derfor bliver det en noget anderledes uafhængighedsdag. Men den bliver fejret verden over – og også her i landsdelen, hvor den ukrainske flygtning Mariia Samoilenko arrangerer en fredsmarch efterfulgt af ukrainske sange og taler.
Mariia Samoilenko bor i Ringkøbing på et nedlagt plejehjem sammen med andre ukrainere. Indtil april boede hun i en forstad til Kyiv, men hun blev inviteret til Danmark af et vestjysk teater.
Som skuespiller, sanger og instruktør vil kunstneren bruge sin stemme til at råbe op om alt det, der stadig foregår i Ukraine.
Normalt fejrer hun uafhængighedsdagen i hjemlandet med sin familie. Men nu sidder hun flere tusinde kilometer væk.
Og i Kyiv forbyder myndighederne at fejre dagen i det offentlige rum, fordi det er for farligt, hvis russerne angriber. Så i år bliver fejringen altså i Ringkøbings midtby.
- Dagen bliver anderledes end normalt. Vi udtrykker sorg på grund af krigen. Men vi udtrykker også tro på og håb om sejr, når den demokratiske verden forener sig i kampen mod denne terrorhandling, siger Mariia Samoilenko.
Familie nær Kyiv
Hendes bedsteforældre har kunnet berette om de ukrainske trængsler som en del af Sovjetunionen. Om hvordan nogle fik frataget deres ejendom og blev interneret i lejre.
Nu har hun selv mærket krigens konsekvenser. Frem til midten af april opholdt hun sig med sin bror og mor 10 kilometer uden for den ukrainske hovedstad, der er blevet bombarderet af russerne.
Både mor, far og bror bor stadig i nærheden af Kyiv. Og Mariia Samoilenko holder kontakt med dem flere gange dagligt.
- De vil ikke flytte, og derfor var det meget svært for mig at acceptere tilbuddet om at komme her, siger hun.
Hylder de døde
Mariia Samoilenko er både skuespiller og sanger og vil gerne bruge kunsten til at sætte fokus på de problemer, krigen skaber.
I næste uge begynder prøverne til et skuespil om krigen.
Tidligere har hun arrangeret en støttekoncert, hvor pengene blev sendt til blandt andet et hospital i krigshærgede Kharkiv.
Hun har også selv deltaget i demonstrationer i Aarhus og København. Og nu kommer der altså også en i Ringkøbing.
- Vi hylder de folk, der er døde ved frontlinjen i Ukraine, og vi vil ikke glemme, hvad der reelt sker. Vi vil blive ved at være aktive, siger Mariia Samoilenko.
Hun håber på, det ukrainske samfund i Ringkøbing-Skjern vil bakke op om tiltaget.
458 ukrainske flygtninge har fået henvist en bolig i kommunen, siden Rusland invaderede sit naboland.
I det midt- og vestjyske er tallet samlet set 4432. Dertil kommer de tusindvis af ukrainere, som boede her, inden krigen brød ud.
- Der er et stort ukrainsk samfund her i området, siger Mariia Samoilenko.
Stor tak til Danmark
Hun understreger, at arrangementet er for både danskere og ukrainere.
- Vi vil gerne sige stor tak til den danske regering, til Danmark og til alle danskere, der er åbne over for os, fortæller Mariia Samoilenko.
Arrangementet får også et dansk islæt. En af talerne bliver således Ringkøbing-Skjerns borgmester, Hans Østergaard (V).