Fiskeriformand om nye fiskekvoter: - Det historisk ringeste, jeg har set

Formanden for Thyborøn Fiskeriforening er skuffet og ikke mindst bekymret, efter nyheden om, at fiskekvoterne på eksempelvis torsk bliver halveret fra og med næste år.

Fiskeriformand Kurt Madsen er bekymret for sit erhverv, efter nyheden om at nogle fiskekvoter falder med 50 procent.
Fiskeriformand Kurt Madsen er bekymret for sit erhverv, efter nyheden om at nogle fiskekvoter falder med 50 procent.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

EU's medlemslande og EU-Kommissionen har landet en aftale om fiskekvoterne i 2020 i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat.

Den nye aftale betyder blandt andet en halvering af kvoten for torsk i Nordsøen og Skagerrak. Og nyheden ryster fiskeriforeningsformanden i Thyborøn.

- Det er det historisk ringeste, jeg har set i min tid som fiskeriforeningsformand. Man nedskærer kvoterne så hårdt, at det er svært at se, hvordan man skal komme videre i det her erhverv, siger Kurt Madsen, der er formand for Thyborøn Fiskeriforening.

Desuden falder kvoten for rødspætte med tre procent i Nordsøen og én procent i Skagerrak. Kvoten for tunge bliver større - den stiger nemlig med 40 procent.

Kurt Madsen føler, at fiskerierhvervet nu er slået helt tilbage.

- Vi er bombet tilbage til år 2000 i kvotesammenhænge, og det, der også bekymrer os, er, at man slet, slet ikke lytter til erhvervet mere, siger han og uddyber:

- Vores erhverv har forsøgt at komme med nogle forslag til, hvordan vi kan undgå at få den her kraftige nedskæring, men det har man fuldstændig valgt at overhøre, siger Kurt Madsen.

Der er gået miljøpolitik i fiskeriet

Ifølge Kurt Madsen har Fiskerikommisionen og Ices, som er Det Internationale Havundersøgelsesråd, ignoreret alle de ting, fiskerierhvervet er kommet med.

- Det er blevet til grøn politik, og vi har levet op til bæredygtighed, som har været et tema i flere år nu. Vi fisker med store masker og er bæredygtige, og jeg ved ikke hvad. Vi har rettet ind, så vi gør det, som alle ønsker. Og så kommer man nu her med en nedsættelse af kvoter, som vi mener er helt skudt over mål, siger Kurt Madsen og tilføjer: 

- Så det er selve modellen og kommissionens og Ices måde at lytte på, det er der, det er gået helt galt, siger Kurt Madsen.

Dansk Naturfredningsforening er heller ikke tilfreds med de nye kvoter. Men her er utilfredsheden med omvendt fortegn. 

Naturfredningsforeningen mener ikke, at kvoterne er blevet skåret nok til at sikre pressede fiskebestande. 

- Fiskebestandene i de danske farvande er i årtier blevet overfisket. Derfor havde vi naturligvis håbet, at det ville lykkedes at nå målet om et bæredygtig fiskeri i 2020. Det når vi ikke. Og igen har EU-landene ikke fulgt forskernes rådgivning, siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening. 

Fiskeriformanden Kurt Madsen er klar over, at der skal omstilling til, for at finde en fælles løsning på udfordringerne omkring fiskeriet. Og han mener faktisk, fiskerierhvervet har omstillet sig en del. Så i dag mærker han mest af alt frustration omkring sig.

- Fiskerne er så voldsomt frustrerede, så det ikke er set lignende før. Det er virkelig blevet træls for dem, siger Kurt Madsen.

Ny aftale kan ende med færre fiskere

Nyheden om de voldsomme nedskæringer i fiskekvoterne gør, at Kurt Madsen føler, at det egentlige formål er, at der skal luges ud i antallet af danske fiskere.

- Hvis man får beskåret sin torskekvote med 50 procent, så er der nogle, der mangler. Hvor skal de store fiskere få flere torsk fra? Det kan de jo kun få fra de små fiskere. Derfor mener jeg, at det modvirker den mangfoldighed, som man snakker om i dansk politik. Det her vil betyde, at der vil blive endnu færre fiskere, siger Kurt Madsen og fortsætter:

- I 2001 var vi 1.500 fartøjer. Nu er vi 750 fartøjer. Er det 350 fartøjer, vi skal være så? Er det det, man har tænkt, og er det mangfoldighed? Jeg kan slet ikke finde hoved og hale i det der foregår, hverken politisk eller inde i maskinrummet hos kommissionen og Ices.

Er det ikke rimeligt, at I som fiskere er med til at sikre bestandene?

- Vi vil jo være de sidste som ønsker, at de bliver udryddet, for det ville jo være som at udrydde os selv. Så selvfølgelig vil vi være med til det, og det har vi også været. Vi har aldrig nogensinde budt så meget ind i forhold til tiltag og regulering, som vi har gjort i år. Og så gider de bare slet ikke høre på os, siger Kurt Madsen.

- Det bliver indenfor de næste fem år, man kommer til at se konsekvenserne af det her, hvis ikke man får rettet op på en fiasko som den her, siger han.

0:57