Lemvig topper ny trivselsundersøgelse
Lemvig Kommune er den kommune i landet, hvor folkeskoleelever trives bedst. Alligevel er kommunen en del af en landsdækkende tendens, hvor trivslen er faldende.
I Lemvig kommune har de glade elever. Faktisk er kommunen den i hele Danmark med den højeste trivsel, viser nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet.
Det vækker glæde hos formanden for Familie- og Kulturudvalget i kommunen, Steen Madsen.
- Det er vi selvfølgelig rigtig stolte af, og det er jo dejligt, når der er nogle ting, der lykkes, siger han.
Andelen af elever med høj trivsel er på 93,2 procent i Lemvig, men trods de flotte tal er trivslen faktisk faldet.
- Det ene øje griner, fordi vi ligger nummer et, men det andet øje græder, fordi vi også er gået nedad, siger Steen Madsen.
Laveste trivsel målt i ni år
Lemvig er dog langt fra den eneste kommune, der er gået ned af bakke for. Faktisk er trivslen i hele landet faldet markant.
Den generelle trivsel er faldet med 2,4 procentpoint fra sidste år og ligger nu på 87,4 procent for skoleåret 2022/2023, hvilket er det laveste niveau i de seneste ni år.
Generelt ligger de midt- og vestjyske kommuner dog højt i målingerne, hvor alle udover Viborg Kommune ligger over landsgennemsnittet.
I den anden ende af skalaen ligger Faxe kommune på 78,4 procent, og generelt er det de sjællandske kommuner, der fylder i den kedelige ende af statistikken.
Hvad er det der virker?
- Noget er vi lykkedes med, men vi er ikke helt klar over, hvad det er, siger Steen Madsen.
Han fremhæver dog tre ting: investering i udendørs læringsrum; uddannede lærer, der underviser i sine egne fag og et lavt sygefravær.
- Men der er mange faktorer, og alle de ting til sammen gør, at vi ligger godt, siger han.
Undersøgelsen giver heller ikke nogen forklaring på, hvorfor trivslen falder.
Men det vil Dansk Industri (DI) gerne komme med et bud på.
- Vi mener, at bøger og tavleundervisning bør gå hånd i hånd med flere praktiske fag og elementer i folkeskolen, siger underdirektør i DI, Mikkel Harder, til Ritzau og forsætter:
- Undervisningen i folkeskolen skal møde alle elever med læringsstile og et niveau, der matcher dem. Og så skal mobiltelefoner og sociale medier ud af folkeskolen. Skærme skal være i folkeskolen i det omfang, de understøtter undervisningen og ellers ikke, siger han.