Beboere på Kærshovedgård begår mere og mere kriminalitet: Flere er nu pushere i Herning
Der kommer flere og flere sager mod beboere fra Kærshovedgård. Sagerne foregår i højere grad end tidligere væk fra udrejsecentret og flere af dem handler om salg af stoffer.
Beboerne på Kærshovedgård tegner sig for mere og mere kriminalitet, og mens det meste af kriminaliteten tidligere er foregået på Kærshovedgård, så foregår mere og mere nu andre steder.
Fra 1. februar 2016 til 26. september 2018 landede der på de 32 måneder i alt 85 sager på politiets bord. Fra 1. januar 2019 til 25. august 2020 var det på 20 måneder hele 127 sager.
Politiets opgørelse viser, at der i forhold til Kærshovedgårds første år som udrejsecenter er sket mere end en fordobling af antallet af sigtelser mod stedets beboere.
- Det er meget butikstyveri og det er meget salg af narko, fortæller Claus Hilborg, som er chefpolitiinspektør hos Midt- og Vestjyllands Politi.
Af de 127 sager den seneste periode er 36 af de kriminelle handlinger begået i Herning. Hvor særligt salg af euforiserende stoffer har ramt.
- Det ved vi selvfølgelig fordi vi har lavet en større kontrolindsats. Og så er det også derfor der er flere sigtelser, forklarer Claus Hilborg.
Blå Kors nikker genkendende til problemer
Efter et kig ind til Blå Kors Værested er man ikke i tvivl om, at der bliver solgt stoffer i Herning. For nogle af køberne kan findes blandt værestedets besøgende.
- Flere af vores gæster, de skal altid have nogle kanyler og nogle nåle og så altid noget vat og rensepsprit, forklarer Jørgen Engholm Andersen, som er leder af Blå Kors Varmestue i Herning.
På varmestuen kan de også mærke, at der er kommet flere til stofmarkedet i Herning, som bliver stadig mere hårdt.
- Der er flere konflikter, der er flere trusler, og der er mere vold, siger Jørgen Engholm Andersen.
Flere forklaringer på mere kriminalitet
En del af stigningen i kriminalitet kan tilskrives at centret i det første halve års tid næsten ikke havde nogle beboere. Og så at det er få personer, som laver meget kriminalitet. Den seneste opgørelse viser at ud af de 127 sigtelser er de 90 for kriminalitet uden for Kærshovedgård.
- Det er lidt det samme som i det omgivende samfund. Ud af de 90 sigtelser er det to, der står for fyrre af sigtelserne, forklarer chefpolitiinspektør Claus Hilborg.
Politisk beslutning mangler
Den forrige regeringen havde planer om at sende de kriminelle fra Kærshovedgård til øen Lindholm. Den løsning var blandt andet Radikale Venstre imod.
- Jeg tror ikke det er en god løsning at sætte dem sammen et sted. Så får man jo skabt et miljø, så det kan være, man skal sætte dem flere forskellige steder, siger Andreas Steenberg fra Radikale Venstre.
Og hvad der skal ske med de kriminelle, når de ikke skal ud på en ø kan regeringen ikke svare på. Svaret fra den fungerende integrationsminister Kåre Dybvad er at der bliver arbejdet på en bedre løsning. Og indtil den er fundet gør politiet sit til at bremse udviklingen.
- Det er jo klart, at den her udvikling med salg af stoffer, vil vi ikke have, og det er også derfor vi har rejst mange sigtelser, forklarer Claus Hilborg.
Regeringen har tidligere lovet, at der skal findes en løsning for Kærshovedgård inden denne valgperiode er slut.