Derfor deles drabsvideoen: De søger chok-effekten
Det handler om ”chok value” og er en form for manddomsprøve, når unge deler drabsvideoen fra Marokko på de sociale medier.
Flere unge har delt drabsvideoen fra Marokko, der angiveligt viser drabet på enten danske Louisa Vesterager Jespersen eller norske Maren Ueland.
- Man vil gerne se giraffen, nu når alle andre snakker om den, forklarer Jonas Ravn, der er projektleder ved Center for Digital Pædagogik.
Han arbejder med børns brug af digitale medier og har et bud på, hvorfor unge vælger at dele del slags materiale.
- Det handler om den her chok-value, som man gerne vil dele med andre. De tænker: ”Ej, hvor vildt – det skal andre også opleve”, siger Jonas Ravn.
Hån påpeger dog, at det er langt fra alle unge, der ser og deler det.
- Vi frygter lidt, at alle unge deler det. Men faktum er jo, at langt de fleste slet ikke har lyst til at se den, siger Jonas Ravn.
Manddomsprøve
Men alligevel er den omtalte drabsvideo blevet delt flere gange blandt unge mennesker.
Og det er altså mest drenge, der har delt drabsvideoen fra Marokko.
- Den er mest delt af drenge, det er der ingen tvivl om. For de unge mennesker er det en sindssyg oplevelse, så det bliver lidt af en manddomsprøve, siger Jonas Ravn, der er projektleder ved Center for Digital Pædagogik.
- Det var også tilfældet med Umbrella-komplekset, tilføjer Jonas Ravn. Her blev mere end 1000 unge mennesker blev sigtet for at have delt en sex-video.
Samme adfærd – ændrede muligheder
Selvom det lige pludselig er blevet meget tydeligt, når materialet deles, mener Jonas Ravn ikke, at det er en adfærd, der har ændret sig blandt unge.
- Det er mere et spørgsmål om, at det er teknikken, der har udviklet sig, end det er de unges adfærd, forklarer han.
- Man havde nok også delt det for 20 år siden, hvis muligheden var der. Der er altså bare nogle andre muligheder i dag.
Efterforskningen af delingen af drabsvideoen er samlet ved Østjyllands Politi, hvor de er ved at danne sig et overblik over delingerne.