Energiagentur: Havmøller kan drive verdens grønne omstilling

Vindkraft til havs kan 15-dobles frem mod 2040 med investeringer på en billion dollar, forudser energiagentur.

Arkivfoto.
Arkivfoto.
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Vindmølleparker til havs bliver i de kommende to årtier en blomstrende industri på verdensplan med imponerende vækstrater på op til en 15-dobling.

Havvind kan frem mod 2040 tiltrække investeringer på omkring 1 billion dollar - eller svimlende 6700 milliarder kroner. Det forudser Det Internationale Energiagentur, IEA med hjemsted i Paris, i en opsigtsvækkende ny rapport, Offshore Wind Outlook 2019.

Den præsenteres fredag i København af IEA's chef, dr. Fatih Birol, sammen med klima- og energiminister Dan Jørgensen (S).

- Havvind står lige nu kun for 0,3 procent af den globale elproduktion. Men potentialet er enormt, siger Fatih Birol i en pressemeddelelse.

- Mere og mere af potentialet kommer inden for rækkevidde. Men der skal stadig gøres meget arbejde af regeringer og industri, hvis havvind skal blive grundlaget for omstilling til ren energi, siger IEA-chefen.

Årsagerne til væksten er stærkt faldende omkostninger, politiske støttetiltag fra regeringer og "bemærkelsesværdige teknologiske fremskridt" - så som større møller og flydende møllefundamenter.

Europa bliver vækstmotoren i dette industrieventyr inden for vedvarende energi, der skal få fossile brændsler ud af energisystemet og skaffe renere luft - tæt fulgt af Kina, fastslår energiagenturet.

Der er tale om den til dato mest udtømmende globale analyse af havvinds muligheder, fremhæver IEA. Rapporten sammenholder den nyeste teknologi med markedsudviklingen. Den kortlægger samtidig de bedste placeringer for havmøller langs kystlinjer på flere hundrede tusind kilometer rundt om i verden.

Danmark og Europa har været pionerer på havvind og har også mulighed for at blive kraftcentret for den fremtidige udvikling, påpeger Fatih Birol.

EU har i dag 20 gigawatt vindkraft. Med de nuværende politikker vil det vokse til 130 gigawatt i 2040. Og hvis EU forfølger sit mål om at blive CO2-neutral, kan kapaciteten for havvind springe op til 180 gigawatt i 2040. Og havmøller blive regionens største enkeltkilde til strøm.

Teknologien er særligt attraktiv for Kina, som kæmper med ekstrem luftforurening. er kan lægges havmølleparker ud for landets folkerige byer mod øst og syd. Kinas kapacitet kan springe fra i dag 4 til 110 gigawatt i 2040, vurderer IEA.

/ritzau/

1:54
TV MIDTVEST har tidligere lavet dette tv-indslag, da opførelsen af de kystnære havvindmøller ved Vesterhav Syd blev udskudt i tre år.