Et lukket Danmark rammer boligmarkedet
Corona og et lukket Danmark kan mærkes tydeligt på boligmarkedet. Mange købere har valgt at afvente situationen - og det samme har mange boligsælgere.
Marts har både budt på væsentligt færre nye boliger til salg, og nu viser nye tal fra ejendomsmæglerkæden Home og Danske Bank, at der også har været langt færre på fremvisning i landets huse, lejligheder og sommerhuse. Det skriver ejendomsmæglerkæden i en pressemeddelelse.
Mens husene og lejligheder har mistet over 20 % besøg i marts, så er der 'kun' tale om godt 10 % færre fremvisninger af sommerhusene. Men udviklingen er noget stærkere, når man zoomer ind på de enkelte dage i måneden.
Marts startede stort set som sidste år, men fra omkring 11. marts, hvor Mette Frederiksen lukkede Danmark ned, har der været i snit 30-40 % færre fremvisninger i snit måneden ud. Der er således stadig interesse for at købe bolig - selv efter nedlukningen - men 2020 har taget en helt anden drejning, end den meget stærke kurs, der var sat i starten af året.
De færre fremvisninger vil slå igennem i de næste måneders handler, der normalt topper i maj og juni. Omvendt er fremvisningerne mere 'seriøse', og der er blevet længere mellem folk, der bare 'kigger'.
Færre fremvisninger og færre handler kan give et vist pres på priserne, og det har skabt en langt større usikkerhed og en anden balance mellem købere og sælgere.
Men mange sælgere med hjemmet til salg nu ser uden tvivl også lige tingene an den kommende tid, og hvis samfundet åbner gradvist de kommende uger og måneder og ledigheden holder sig nogenlunde i ro, kan den afventende situation blive løst op, og vi kan få en forskudt boligtop i år - eksempelvis i sensommeren. Den store joker er i sidste ende økonomien og jobsituationen.
Her er det vigtigt, at renten har stabiliseret sig på et lavt niveau - næsten som før coronakrisen satte ind.
Sommerhuse sælger stadig
Sommerhusene er solstrålen i det skydække, der pludselig er trukket ind over boligmarkedet.
Her er der i faktiske tal flere fremvisninger i marts end i februar, men fordi der plejer at være flere fremvisninger i marts end i februar, så trækker sæsonkorrektionen også sommerhus-indekset i minus. Minus 11 %.
Det er dog fortsat 11 % over marts 2019.
Sommerhusene står for noget trygt i en verden, hvor klima - og nu corona - fylder alt. Derfor skubber den aktuelle krise til en allerede positiv fortælling om sommerhusets comeback.
Det store spørgsmål bliver selvfølgelig, om den økonomiske krise bliver så kras, at danskernes sommerhusdrømme må parkeres for en tid. Et sommerhus er 'nice to have', ikke 'need to have'.
Home forventer, at sommerhusene blandt de tre boligsegmenter trods alt vil opleve den største interesse i påsken, der er lige om hjørnet.