Fagforeninger kæmpede side om side for bededag: - Det er følelsen af fællesskab, og det er stort
70 busser fra hele landet trillede søndag eftermiddag ind i Købehavn i nærheden af Christiansborg Slotsplads.
Flere af dem var fra Midt- og Vestjylland, arrangeret af Fagforeningernes Hovedorganisation.
Med på bussen fra Lemvig var Ivan Holck Jensen. Han er formand for BUPL Midtjylland og én af de 31 fra bussen fra Lemvig.
Pladsen sort af mennesker
Bussen blev forsinket på grund af trafik, så Ivan Holck Jensen og de andre fagforeningsmedlemmer var først fremme, da demonstrationen på Slotspladsen netop var begyndt.
- Det var så fedt, at se, hvor mange, der var mødt op. Det var betydeligt flere, end jeg havde regnet med. Det var slet ikke til at se noget, da først vi kom ind på Rådhuspladsen, og vi kunne ikke komme frem til BUPL's stand for bare mennesker, fortæller han.
Et kampfællesskab på tværs
I en anden bus - den fra Skive - ankom en anden formand for en midtjysk fagforening.
Patrick Olesen er afdelingsformand for FOA i Midtjylland, og han var også overvældet over de tusindvis af danskere, som søndag eftermiddag mødte op for at demonstrere sammen.
- Det var stort. Det var følelsen af fællesskab, siger han.
- Det er jo ikke bare FOA, der kæmpede i dag - der var rigtig mange fagforeninger, som bakkede op. Det viser bare, at det her har betydning for rigtig mange mennesker, mener han.
Netop det, at fagforeninger på tværs stod skulder ved skulder, med røde bannere i massevis, var stort at opleve, fortæller Patrick Olesen.
- Det er lidt som en fodboldkamp, at man samles om det, man vil kæmpe for. Det er stort at se, at det er helt ud til det enkelte fagforeningsmedlem, at kampen kæmpes, siger han.
Demonstrerede mod afskaffelsen af bededag
Dagens demonstration er arrangeret af Fagforeningernes Hovedorganisation, som også havde arrangeret busturer fra hele landet til København.
Bagrunden er regeringens planer om at afskaffe Store Bededag, for at finansiere
Men afskaffelsen er blevet kritiseret af både kirken, politiske partier og fagforeninger.
Fagbevægelsens kritik af regeringens forslag går blandt andet på, at regeringen blander sig i arbejdstid og lønforhold, som bør forhandles mellem arbejdsmarkedets parter.
- En stor del af vores medlemmer arbejder på Store Bededag, og mister dermed det løntillæg, der er aftalt i overenskomstren. Derfor har det også stor betydning for os, siger formanden for FOA Midtjylland, Patrick Olesen.
Håber på en forandring
Lige før Tessa gik på scenen, for at afslutte dagens demonstration, skyndte Ivan Holck Jensen sig mod bussen hjem fra Købehavn.
Han vender tilbage mod Vestjylland med en god fornemmelse ovenpå kampdagen.
- Det blev helt sikkert bemærket, at vi var tilstede, siger han.
Men håbet er, at tilstedeværelsen fører forandring med sig.
- Jeg håber jo, at de trækker forslaget tilbage, og at de fremadrettet vil inddrage arbejdsmarkedets parter. Det er jo den måde, vi gør det på her i Danmark, siger han.
Afdelingsformanden for FOA Midtjylland deler samme forhåbning, men om en demonstration virkelig batter mod SMV-regeringens beslutning, er han ikke sikker på.
- Jeg kan da være i tvivl, om det får en betydning, for det er som om, at de som er på magten ikke er afhængige af at lytte. Men hvis ikke man gør noget, råber op, så sker der i hvert fald slet ikke noget, siger han, og derfor er han bestemt også tilfreds med dagen.
- Det var en god oplevelse, og der var rigtig god stemning. Det var rart at mærke, at vi kunne samles om en fælles kamp, siger Patrick Olesen.