Alle mink skal aflives, mens flere kommuner må lukke yderligere ned
Alle danske mink skal aflives, mens borgere i flere kommuner nu skal leve med flere restriktioner.
Det oplyste statsminister Mette Frederiksen onsdag eftermiddag på et pressemøde.
Det sker, efter at coronavirus er muteret i mink og har spredt sig til mennesker.
Der er i øjeblikket registreret 12 personer med muteret virus. Den muterede virus har vist sig kun at reagere svagt over for antistoffer, hvilket betyder, at der er en risiko for, at en fremtidig coronavaccine ikke vil være effektiv nok.
Nogle nordjyske kommuner, herunder Vesthimmerland og Thisted, kommer til at få yderligere restriktioner, der kan minde om nedlukning. Yderligere præcisering kommer torsdag.
Ny ordning: Tempo-bonus til hurtige minkavlere
Minkavlere kan få 20 kroner ekstra i erstatning for hver mink, hvis de er hurtige til at slå besætningen ned.
Den ekstra bonus udløses, hvis farmen er helt tømt for mink om ti dage - og allerede om fem dage, hvis farmen har færre end 7.500 mink.
Fødevareminister Mogens Jensen begrunder ordningen med, at det er afgørende for smittespredningen, at aflivningen sker hurtigt.
Mink-formand: Branchen har ingen fremtid
Formanden for de midtjyske pelsdyravlere, John Papsø fra Kjellerup, tror ikke at minkavl kan komme tilbage.
- Det har jeg svært ved at se. Hvis vi skal ligge brak i en årrække, er grundlaget helt væk. Der vil ikke være nogen avlsdyr at få, siger han.
Nu handler det om at få bedst mulige vilkår for avlerne til at komme ud af branchen og videre i livet.
- Der skal forhandles nogle ekspropriationer, som det jo faktisk er, siger han.
Bording-firma har 100 millioner i klemme
Jasopels i Bording er underleverandør til minkbranchen. Firmaet har lige nu et lager til en værdi af 100 millioner kroner, og det er produkter, der kun kan bruges til mink.
- Vi kan ikke overleve det her, medmindre staten går ind og dækker alt tab, siger direktør Casper Spanner.
Siden 1997 har Jasopels leveret produkter til for eksempel pelsning af mink, men når dyrene skal aflives, ser fremtiden sort ud.
- Hele erhvervet er færdigt, siger han.
Minkrådgivere på overarbejde i aften
De ansatte i landbrugsrådgivningen Sagro er på overarbejde i aften. De ringer rundt til deres 200 minkavlere for at tjekke, hvordan de har det.
- Vi er bange for, at nogen ikke kan overskue det her. Vi gør opmærksom på, at vi har vores socialrådgivertjeneste, hvis nogen har brug for det, siger Kristian Gade, der der formand for Holstebro Struer Landboforening og bestyrelsesmedlem i Landbrug & Fødevarer.
Kristian Gade opfordrer desuden alle, der kender en minkavler om at bruge ti minutter på at ringe til dem.
- Det er en katastrofe, det her. Det er det værste, vi har oplevet, siger han.
Minkavlere ser masseaflivning som lukning af erhvervet
Danske Minkavleres formand kalder beslutningen om at aflive alle mink for en katastrofe for erhvervet.
Sådan lyder det fra organisationen Danske Minkavlere efter meddelelsen om, at alle mink skal aflives.
- Vi skal selvfølgelig ikke være årsag til en ny pandemi. Vi kender ikke det faglige grundlag for denne vurdering og risiko - det har vi ikke fået indsigt i.
- Men regeringens beslutning er en katastrofe for erhvervet og Danmark, siger minkavlernes formand, Tage Pedersen, i en skriftlig kommentar.
/ritzau
Restriktioner i Thisted: - Vi må se, hvad der sker i morgen
Thisteds borgmester Ulla Vestergaard (S) ved ikke, hvad der konkret ligger i de nye restriktioner, der rammer Thisted i morgen.
- Det tager vi bestik af, når vi ved, hvad det er, siger hun.
Thisted er en af syv kommuner, hvor der er fundet en ny mutation af coronavirus i mink, og hvor mutationen er gået videre til mennesker.
På regeringens pressemøde i dag varslede statsminister Mette Frederiksen, at de syv kommuner vil blive ramt af nye restriktioner, "der kan minde om nedlukning."
- Vi ved godt, at vi efterlader jer i Nordjylland i uvished til i morgen. Det beklager jeg. Men vi skal handle nu. Det drejer sig om liv og død ikke kun i Danmark, men i hele verden, siger Mette Frederiksen.
Regionsformand: Hensyn til folkesundheden gør det nødvendigt
I morgen venter en række skærpede restriktioner i syv kommuner i Region Nordjylland - blandt andet Vesthimmerland og Thisted.
Formand for regionsrådet i Nordjylland, Ulla Astman (S) siger i dag, at hun afventer regeringens udmelding i morgen om yderligere tiltag, og at regionen er gået i gang med at intensivere testindsatsen i de syv kommuner.
- Det er en alvorlig situation, og det gør dybt indtryk på mig, at alle minkavlere nu skal have aflivet deres mink. Hensynet til folkesundheden gør det desværre nødvendigt.
Enhedslisten: - Nu må det være slut med dansk minkavl
Enhedslisten har tidligere foreslået, at al minkavl skal udfases over fem år af hensyn til dyrevelfærden. Men med dagens beslutning om at slå alle danske mink ihjel, er der ikke grund til at vente.
- Når vi er nødt til at aflive alle mink, så giver det ikke mening at starte en ny avl op for at afvikle den igen over fem år.
Det siger jakob Sølvhøj, der er valgt til Folketinget for Enhedslisten i Vestjyllands Storkreds.
Verdens bedste skind
Det er verdens bedste produktion af minkskind, der nu bliver lukket ned.
Ifølge minkbranchens interesseorganisation og store auktionshus Kopenhagen Fur er de danske minkskind de mest efterspurgte og dyreste på verdensmarkedet på grund af deres høje kvalitet.
Alle danske mink skal nu aflives, fordi der er fundet en ny mutation af coronavirus i mink, der ikke reagerer på de vaccineformer, der er ved at blive udviklet. Den muterede virus har i 12 tilfælde spredt sig fra mink til mennesker.
Der bliver produceret 12-13 millioner minkskind om året i Danmark.
Leverandør: - Jeg kan ikke se den sunde fornuft
Det er ikke kun minkavlerne, der bliver hårdt ramt af minkaflivningen.
Virksomheden Jasopels i Bording er leverandører til minkbranchen, og de har et stort lager med produkter, maskiner og udstyr til produktionen af minkpels, som de nu ikke kan komme af med, fortæller administrerende direktør Casper Spanner.
- Vi lever af minkbranchen. Vi har et lager, der står inde i vores showroom lige nu. Det er produkter for 100 millioner, som kun kan bruges i minkbranchen. Jeg er spændt på at høre mere om det, fortæller han.
Han er dybt frustreret over regeringens udmelding.
- Jeg tror næsten, jeg skal hjem og tjekke mit pas for at se, om jeg er dansk statsborger og befinder mig i Danmark. Jeg kan ikke se den sunde fornuft. Hele erhvervet er færdigt. Så snakker de om, at vi formentlig kan komme i gang igen, men der er ingen avlsdyr. Danmark er foregangsland for mink, og det udsletter vi, siger Casper Spanner.
Han håber, at de kan få kompensation, så han kan redde virksomheden.