Forsvarsminister giver vagthund flere muskler efter svindelsag

Der er tale om en "permanent styrkelse" af revisionen i Forsvarsministeriet, lyder det fra ministeren.

20200108-141841-l-1920x1280we.jpg
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Den interne vagthund i Forsvarsministeriet skal have bedre vilkår.

Derfor har forsvarsminister Trine Bramsen (S) besluttet, at Forsvarsministeriets Interne Revision (Fir) skal styrkes.

Det skriver Politiken søndag.

Beslutningen kommer efter år, hvor flere ministerier ellers har svækket og i nogle tilfælde droppet dets vagthunde.

Trine Bramsen siger ifølge avisen, at styrkelsen sker som konsekvens af sagen om formodet svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. For "der skal ryddes op", lyder det fra ministeren.

- Jeg er i tæt samarbejde med alle Folketingets partier i fuld gang med at tilrettelægge både en ekstern undersøgelse af sagen i Ejendomsstyrelsen og en ekstern undersøgelse på tværs af ministerområdet.

- I den forbindelse vil Forsvarsministeriets Interne Revision også blive styrket, siger Trine Bramsen i en skriftlig kommentar til Politiken.

Advaret mod svag kontrol

I 2016 og 2017 blev Forsvarets Interne Revision reduceret fra 13 til 8 ansatte.

Fir havde ad flere omgange mellem 2013 og 2018 advaret klart mod svag kontrol og manglende funktionsadskillelse i ministeriet. Det betyder, at en person kunne stå for alle led i en indkøbsproces.

- Forsvarsministeriets Interne Revision er bekendt med, at der i 2017 har været flere sager om muligt svig og bedrag inden for etablissementområdet.

- Det er Firs vurdering, at årsagen til disse forhold har en direkte relation til manglende funktionsadskillelse og/eller manglende kontroller hermed, lød det blandt andet fra Fir i februar 2018.

Også Justitsministeriet og Skatteministeriet har været inde og svække dets interne vagthund. Faktisk er disse afdelinger helt forsvundet, skriver Politiken.

Skatteministeriets Interne Revision (Sir) advarede i 2010 og 2013 om risici, der siden blev til skandalen om formodet svindel med udbytteskat for 12,7 milliarder kroner.

Siden gik Sir fra at have 41 medarbejdere til 0.

Trine Bramsen siger til Politiken, at der i tilfældet med Forsvarets Interne Revision er tale om en "permanent styrkelse".

- Det nærmere omfang vil jeg uddybe på et senere tidspunkt, siger hun til avisen.

/ritzau/