Gymnasielærer om curlingbørn: - Man lærer også ved at klare udfordringer
'Generation snowflake' og 'curlingbørn' er begge betegnelser for dele af den unge generation.
Kælenavne til generationerne vil ingen ende tage.
For få måneder siden kunne en ny titulering findes i ordbogen, og det er ’generation snowflake’. Et begreb med mange lighedspunkter til det omdiskuterede ’curlingbørn’.
Generationen af såkaldte snefnug er en betegnelse for en generation af unge, der ifølge Dansk Sprognævn er sarte, lette at fornærme og har det vanskeligt med krav.
En anden type forælder
Unge, der tilhører kategorierne af curlingbørn og generation snowflake, er da også at spore på landsdelens gymnasier.
Anette Pedersen har fulgt en lang række gymnasieelever i sine 27 år som underviser. Hun kan godt genkende det billede, som blandt andet curling-begrebet tegner af den unge generation.
- Det er en anden type forælder i dag. Vi har tidligere forsøgt at kommunikere, at de ikke skal forsøge at fjerne alle sten på vejen. Man lærer også ved at klare udfordringer, for sådan er livet, siger Anette Pedersen.
Som underviser og uddannelseschef på Herning Gymnasium har hun tidligere forsøgt at råde til at give de unge et større ansvar selv:
- De (forældrene red.) må gerne overvåge ved siden af og sikre sig, at deres børn kommer fornuftigt om ved situationerne, de står i, men de skal ikke gøre tingene for dem, siger hun.
Hun påpeger dog, at der er bliver lagt et større pres på de unge fra samfundet side de seneste år, end da hun startede med at undervise på gymnasiet i 1994.
Nye ord i ordbogen
’Generation snowflake’ fik plads i danskernes ordforråd på samme tidspunkt som udtrykket ’OK boomer’, der modsat er rettet mod den ældre generation.
Men ens er for begge udtryk, at de er negativt ladede udtryk, som diskriminerer en person på baggrund af deres generation.
Her bruger den unge generation ’OK boomer’ som et modsvar til de ældre generationers bedrevidende tankegang.
En ung generation med engagement
På Herning Gymnasium har elevrådet insisteret på at få et klimaudvalg. Skolen har derfor nu et udvalg, der består af både lærere og elever til at lave grønne tiltag for skolen.
For selvom de unge mangler at stå mere ansigt til ansigt med problemerne, så mener underviser Anette Pedersen dog, at den unge generation er dybt engagerede i den verden, de lever i.
- Jeg synes, at det er fantastisk, og det er et udtryk for, at de går op i dét, som er rundt omkring dem. De er ansvarlige og forholder sig til de udfordringer, der er, siger Anette Pedersen.