Havearbejde er ingen dans på roser

Hvert år kommer knap 9000 danskere til skade i forbindelse med havearbejde, men der er råd at hente for at undgå det.

Havearbejde
Foto: Malene Skree Nordsmark, TV MIDTVEST

På denne årstid og med flot forårsvejr finder mange husejere haveredskaberne frem. Men havearbejdet er ikke helt ufarligt.

Hvert år behandles knap 9000 danskere på landets skadestuer, fordi de er kommet til skade ved havearbejde. Skadestatistikken viser samtidig, at de fleste skader sker ved brug af stiger, hækkeklipper, plæneklipper og motorsav. Det viser tal fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital.

GF Forsikring bliver også hvert år kontaktet af kunder, der er kommet til skade ved havearbejdet. 

- Det er typisk skader med fingre og hænder med græsslåmaskiner, hvor folk stikker fingrene ind for at rengøre den. Men desværre også mere alvorlige hoved- og nakkeskader fordi folk falder ned fra stigen på grund af forkert fodtøj eller forkert håndtering af stigen, forklarer afdelingschef hos GF Midtvest, Alice Lundager.

Derfor opfordrer de havefolket til at tage deres forholdsregler, når de går i krig med haven.

- Det kan fx være altid at bruge havehandsker, når hækken og græsset skal klippes, og altid at bruge skridsikkert fodtøj og sikre stigen ordentligt, tilføjer Alice Lundager.

Er man uheldig at komme ud for en ulykke under havearbejdet, er det vigtigt at anmelde skaden til sit forsikringsselskab.

- Ulykkesforsikringen kan i første omgang hjælpe med at dække udgifterne til fysioterapi eller kiropraktor. Viser det sig på sigt, at skaden er så alvorlig at den medfører et varigt mén, kan man få udbetalt en erstatning, slutter Alice Lundager.