Historisk lave svinepriser: - Det er rigtig mange penge, man skal have med på arbejde hver dag
Siden juni har priserne på slagtesvin været i frit fald. Det går ud over dem, der lever af at sælge og eksportere svin.
De seneste måneder har ikke været de sjoveste for landsdelens svineproducenter. Siden juni måned, hvor Kina lukkede af for alt import af svinekød fra EU, er priserne på svin faldet drastisk, og nu har de ramt et historisk lavpunkt.
Det skriver Finans.dk.
Det betyder helt konkret, at prisen på konventionelle syv-kilos grise i dag er på omkring 50 kroner. Tilbage i juni måned lød samme pris på 280 kroner, og det er noget, der kan mærkes hos dem, der lever af at eksportere grise.
- Det er jo fuldstændig grotesk. Jeg har aldrig nogensinde oplevet så lave priser, siger Thorsten Simonsen, der er direktør i transportfirmaet DTL A/S, til Finans.
Svineproducent fra Ikast har penge med på arbejde hver dag
Tilbage i august fortalte TV MIDTVEST, at prisen på 30-kilos slagtesvin i løbet af fire måneder var faldet fra 495 til 230 kroner. Allerede dengang oplevede slagtesvinsproducent Anders Obling fra Ikast situationens alvor.
- Det er slemt, og det er kommet helt ude af den blå luft, for da vi stod for 12 uger siden, fik vi at vide, at det bare var et spørgsmål om tid, før noteringen steg, og så er den bare faldet siden, fortalte Anders Obling på det tidspunkt.
Han producerer hvert år omkring 15.000 slagtesvin, og for ham betød prisfaldet, at han havde en negativ økonomi på 100 til 150 kroner per gris.
- Det er stadig på bankernes nåde, for selvom jeg har lagt til side, så er det i stor stil blevet brugt på at afvikle gæld. Jeg har skabt en solid økonomi, men det vil stadig kræve, at bankerne er forstående for, at vi kan få brug for ekstra likviditet nu, indtil vi kan tjene flere penge igen, lød det fra Anders Obling.
Siden august er prisen på den type gris faldet til 150 kroner per styk.
- Samtidig er foderet steget, så det er rigtig mange penge, man skal have med på arbejde hver dag. Hvis vi fik at vide, at det her ville vare i to- eller tre år endnu, så skulle vi jo gå i gang med at rydde staldene nu. Men det er jo ikke til at sige, hvornår opsvinget kommer, så det håber vi snart, det gør, fortæller Anders Obling i dag til TV MIDTVEST.
Forbruget er faldet generelt
Selvom udviklingen for alvor tog fart, da Kina lukkede af for at importere svinekød fra EU, så skyldes det også andre faktorer, lyder det fra Michael Fiebelkorn, der er markedsanalytiker i Landsforeningen for Danske Svineproducenter.
Blandt andet peger han også på, at forbruget af svinekød er faldet sådan helt generelt i flere lande.
- Det fald udgør en udfordring, når produktionen er nogenlunde stabil. Derfor er det afgørende, at der igen kommer gang i eksporten til især Kina, fortæller Markus Fiebelkorn til Finans.dk.