Lærke vil ikke indlevere sin ulovlige peberspray: - Den er jo ikke farligere end en køkkenkniv

Regeringen har gjort pebersprays ulovlige igen, og onsdag er sidste chance for at indlevere dem til politiet. Men ordensmagten har til og med søndag i sidste uge kun fået 213 indleveret i Midt- og Vestjylland.

2:25
Lærke viser den peberspray frem, som hun beholder, selvom det ikke er lovligt.
Foto: Marc Killigren, TV MIDTVEST

Hvis du har en peberspray, så er det med at få den afleveret på din lokale politistation inden dagen er omme. Efter midnat er det nemlig ulovligt at være i besiddelse af sådan en.

Alligevel vælger Lærke, der har en peberspray i sit hjem i Midt- og Vestjylland, at beholde den.

- Jeg kommer ikke til at aflevere den. Jeg føler ikke, at det er kriminelt for mig at have den. Hvorfor må den ikke stå her? Den er jo ikke farligere end en køkkenkniv, siger Lærke, der ikke ønsker sit efternavn offentliggjort.

De sidste to år har det været lovligt at have en peberspray, men fra den 1. februar gjorde regeringen det ulovligt. Borgerne har siden haft to måneder til at aflevere deres pebersprays til politiet, men får de ikke gjort det inden midnat, kan det blive en dyr fornøjelse af bære peberspray.

- Hvis man ikke afleverer den, og man bliver taget med en peberspray på sig i offentligheden, så koster det en bøde på 3000 kroner. Bliver man taget med en i hjemmet, så vil det koste 1400 kroner. Det er en overtrædelse af våbenloven, så det giver også en plet på straffeattesten, fortæller Martin Løye, der er politiinspektør i Midt- og Vestjyllands Politi.

Det er en falsk tryghed

Den bøde er Lærke dog ville til at tage.

- Jeg ville 1000 gange hellere tage bøden og så kunne forsvare mig og min familie. Den gør ikke noget skade her, og hvis der skulle komme nogen her, så ville jeg mene, at jeg var i min gode ret til at bruge den.

Men det er jo ulovligt?

- Den kan godt være, at den er ulovlig, men hvis den får mig til at føle mig tryg, så er den det værd, fortæller Lærke.

Grunden til, at regeringen gør pebersprayen ulovlig igen, er, at der næsten ikke har været registreret episoder, hvor pebersprayen er blevet brugt til selvforsvar. Politiet konkluderede derfor, at det var en falsk tryghed at have en peberspray. Det udsagn er Lærke dog uenig i. 

- Pebersprayen er en tryghed, når jeg er alene hjemme med børnene. Man ved aldrig, om der kommer indbrud, så det er rart at have noget at forsvare sig med.

- Men jeg håber, at jeg aldrig kommer til at bruge den, siger hun.

Johnny Jørgensen er stifter og indehaver af JAFI - en butik der sælger udstyr indenfor jagt, fiskeri og outdoor. De har en fysisk butik i Viborg, men de sælger også en del på nettet.
Johnny Jørgensen er stifter og indehaver af JAFI - en butik der sælger udstyr indenfor jagt, fiskeri og outdoor. De har en fysisk butik i Viborg, men de sælger også en del på nettet.
Foto: Marc Killigren, TV MIDTVEST

- Det er en dråbe i havet

Noget tyder på, at mange midt- og vestjyder har det på samme måde som Lærke. Martin Løye oplyser, at Midt- og Vestjyllands Politi har til og med søndag i sidste uge fået indleveret 213 pebersprays, men der er formentlig langt flere i omløb i landsdelen.

Johnny Jørgensen, der er stifter af jagt og fiskeri-butikken JAFI i Viborg, har nemlig solgt langt flere pebersprays end 213.

- Det er utroligt få indleverede pebersprays i forhold til det, vi har solgt. Jeg vil tro, at vi har solgt omkring 10.000. Det er en dråbe i havet, siger stifteren.

TV MIDTVEST har været i kontakt med flere våbenhandlere i landsdelen. De anslår, at der i alt er blevet solgt mellem 50.000 og 100.000 pebersprays.