Martin Merrild slår alarm: Tørken er katastrofal
Der er brug for både praktisk og økonomisk hjælp, hvis landmændene skal klare sig gennem den lange tørkeperiode, lyder det fra Landbrug & Fødevarer.
Dansk landbrug befinder sig i en form for undtagelsestilstand efter en meget lang periode med minimal nedbør.
- Den tørke, vi står i, er virkelig katastrofal. Jeg har aldrig nogensinde oplevet noget tilsvarende. Det er en tørke, som er så massiv over næsten hele landet, og som rammer næsten alle afgrøder, siger formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, til TV MIDTVEST.
Landbrug- og Fødevarer har onsdag holdt et ekstraordinært møde i primærbestyrelsen via Skype for at drøfte den akutte situation, der ikke bare betyder, at der er udsigt til en meget dårlig høst - der er også landmænd, der har store problemer med at skaffe foder til deres dyr. For nogle er situationen så katastrofal, at de bliver nødt til at slagte nogle kreaturerne før tid.
- Det syn, der gør mest ondt, er, når man ser en flok køer på en græsmark, der næsten er gået ud - og taler med en økologisk mælkeproducent, der ikke ved, hvad han skal fodre sine køer med, siger Martin Merrild.
Konkurser kan ikke undgås
Formanden understreger, at landbruget nu bør tænke kreativt for at skaffe foder. For eksempel lægger han op til, at man kan bruge noget af den halm og de afgrøder, der ellers skulle bruges til biogas, som foder.
- Vi er i en situation, hvor vi bør gøre alt, hvad vi overhovedet kan for at hjælpe hinanden, siger han.
Men kreativ tænkning gør det ikke alene. Merrild efterlyser også økonomisk hjælp.
- Hvis man kunne give os en længere kredit på momsen eller udskyde betalingen af jordskat. Det vil ikke koste staten nogle penge, fordi renten er nul for staten, det er den ikke for landmanden.
- Er der nogen, der kommer til at gå konkurs?
- Jeg er desværre bange for, at det kan ikke undgås.
At den lange periode vil betyde en væsentligt nedgang i udbyttet, er han ikke i tvivl om. Han vurderer, at nedgangen generelt vil være på minimum 30 procent.
- Når man går rundt og kigger på afgrøder nu, kan man jo se, at tabet bliver stort. Vi ved ikke, hvor stort det er, inden vi får høstet. Vi har nogle få høstresultater, og der går tabene fra 20 til 50 procent, og jeg er sikker på, at vi får nogle steder, hvor tabene bliver endnu større, siger Martin Merrild.