Minkavlere om manglende lovgivning: - Det er pinligt

Minkavlerne raser over regeringen, efter det er kommet frem, at de mangler lovgivning til at slå alle mink ned.

Flere minkavlere får nu frosset deres døde mink ned, for at redde skindende.
Flere minkavlere får nu frosset deres døde mink ned, for at redde skindende.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

De er godt og grundigt frustrerede, minkavlerne.

Efter det er kommet frem, at regeringen ikke har lovhjemmel til at aflive alle mink, ryster de på hovedet og mangler ord. De er simpelthen rasende.

- Hele forløbet har været uanstændigt, både overfor mink og for avlere. Og når der så oven i købet nu stilles tvivl om, om der er fornuft i det, der foregår, så er det jo helt umuligt at have med at gøre, fortæller Birger Primdahl, som er formand for Holstebro Minkfodercentral.

Søndag skrev Berlingske, at Regeringen mangler lovgivning, som giver dem ret til at slå alle mink ned. En melding, der har fået bægeret til at flyde over hos de i forvejen pressede minkavlere.

- Jeg er godt og grundigt arrig, eller nærmere frustreret og ked af det som foregår. Det er noget kludder fra ende til anden, og det er urimeligt overfor os, vores medarbejdere og vores dyr, siger Birger Primdahl.

Regeringen forsøger nu at få godkendt en hastelov, men den møder stor kritik fra flere partier.

Redder hvad reddes kan

Imens alle mink bliver aflivet, forsøger minkavlerne at få flest mulige penge ud af deres skind. Men pelserierne er lige nu fuldt booket, og derfor fryser flere minkavlere nu deres døde mink ned for at bevare skindene.

De døde mink bliver lagt på frost for at redde skindene.
De døde mink bliver lagt på frost for at redde skindene.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Holstebro Minkfodercentral tager imod læssevis af de døde dyr, og opbevarer dem i minus 23 grader kolde rum. Noget, som så mange minkavlere benytter sig af, at der er kø foran fryserummet. Men temperaturen får ikke minkavlerne til at køle af.

- Det er dybt kritisabelt, at de (regeringen, red.) ikke har sat sig bedre ind i tingene. Det har jo enorme konsekvenser både for os og hele samfundet. Det kommer jo til at koste så mange penge fra den fælles kasse, fortæller minkavler Joachim Rask Groth fra Skave.

Joachim Rask Groth håber på, at håndteringen får konsekvenser for politikerne.

- Det er en frygtelig pinlig historie for os allesammen, at vores folkevalgte ikke har bedre styr på, hvad de laver. Jeg håber, at der er nogen, som mister deres job inde på borgen, og vi får lidt styr på tingene igen, siger Joachim Rask Groth.

Kan få retsligt efterspil

Hvilken kompensation minkavlerne skal have, og om der ruller politiske hoveder på grund af håndteringen, vil tiden vise. Men en ting er sikkert: der er ikke sat et sidste punktum i sagen.

- Vi kommer jo til at mødes et eller andet sted, hvor nogle dommere må tage stilling til det her. For vi er jo nogle mennesker, hvis tilværelse er smadret i en grad, som gør, at vi ikke kan bygge det op igen. For vi har ikke livslængde nok tilbage til at bygge det op igen, siger Birger Primdahl.

Mens det retslige efterspil fortsætter, så er der ingen tvivl om, at det er slut for mink i Danmark, forklarer Birger Primdahl.

- Det er dybt tragisk, fordi det her er minkenes æra, som er slut i Danmark.

11:09
Minkavlere skal starte forfra efter regeringen har besluttet at aflive alle mink efter fund af muteret coronavirus: