Nedlukning og forsamlingsforbud: Idrætsforeninger frygter medlemsflugt
Idrætsforeninger frygter, at den forlængede nedlukning og et forsamlingsforbud på fem personer vil koste medlemmer.
Tunge åndedræt og perlende sved er erstattet af larmende stilhed i Nr. Felding Fitness. Ligesom andre idrætsforeninger er de hårdt ramt af nedlukningen.
- Der er jo helt tomt hernede, og rigtig mange melder sig ud lige for tiden. Så det er super ærgerligt, siger Line Bech Jensen, der er formand i fitnesscentret.
På en formiddag, hvor der normalt er gang i to-tre spinninghold, og mens mange andre træner, så er det kun Line Bech Jensen, der bevæger sig rundt i træningslokalerne. Og nu frygter hun, at nedlukningen kan betyde at flere medlemmer ikke vender tilbage.
- Vi har cirka mistet 40-50 betalende i løbet af nedlukningen. Så vi håber, vi kan få lov at søge noget kompensation.
For at holde på medlemmerne og give lidt til dem som ikke har meldt sig ud, har Nr. Felding Fitness tænkt i nye baner.
- Vi har i efteråret haft instruktører udefra til at lave noget digitalt crossdance og zumba. Og så har vi lejet spinningcykler ud, så folk har kunnet bruge dem derhjemme, siger Line Bech Jensen.
Fodbolden ramt efter forsamlingsloft blev sænket
- Man er jo lukket helt ned indendørs og nu også udendørs. Så det er helt umuligt at lave noget træning, der giver mening, siger Brian Pedersen, der er formand i boldklubben Herning Fremad, der har måttet stoppe den rullende bold, efter forsamlingsloftet blev sænket til fem.
Værst mener formanden dog det er for medlemmerne, som nu slet ikke kan få lov at mødes om det de elsker.
- Medlemmerne er også trætte af det. Man kan godt mærke, at de glæder sig til, at vi kan komme i gang igen, siger Brian Pedersen.
Selvom der er en lille frygt for det, så håber formanden dog ikke, at nedlukningen vil tære alt for meget på medlemstallet.
- Jeg synes ikke, vi har mærket det store til det. Men det kan da godt være, at lige når vi kommer i gang igen, at det kan mærkes.
Imens forsøger foreningen at holde kontakten til medlemmerne digitalt.
- Vi forsøger at holde en tæt kontakt til dem via de sociale medier. Her bliver der lavet en del interviews med ledere, trænere og spillere. Vi afholder en masse konkurrencer og så træner vi ellers via Zoom.
Og det er ifølge Brian Pedersen ikke noget problem. Men det er det derimod, at de ikke ved, hvornår bolden igen kan rulle på græsset.
- Hvis vi vidste, at vi kunne komme i gang igen om en måned, så planlagde vi efter det. Men som det er lige nu, så skifter det hele tiden. Og det gør det svært at planlægge.
Nu håber Brian Pedersen og resten af klubben bare på, at tingene går, ligesom klubbens navn, fremad.
- Jeg er da spændt på om alle holder ved, når vi vender tilbage til normalen. Jeg håber ikke det her vil gå ud over foreningslivet generelt. I den her tid, så er folk forhåbentligt blevet mere opmærksom på, at netop foreningslivet giver et sammenhold, som vi alle savner, slutter Brian Pedersen.
DGI Vestjylland forventer nedgang på ti procent
Hos DGI Vestjylland mærker de også nedlukningens konsekvenser. Her er de lige nu i gang med at gøre medlemstallet op, og det ser ikke for godt ud.
Der er flere foreninger, der har mistet medlemmer. Vi er jo sociale mennesker, og når man ikke har kunnet få det sociale hos os, så har folk tyet til andet, som for eksempel at gå i skoven, siger Per Østergaard, der er formand i DGI Vestjylland.
I følge Per Østergaard, er det omkring ti procent som er faldet fra under corona-nedlukningen. Men han er ikke i tvivl om, at medlemmerne nok skal vende tilbage, når nedlukningen ender.
- Det er gået op for danskerne, at vi mangler det her fælleskab og motion. Vi tror på det kan hjælpe stærkt til, at folk vender tilbage til foreningerne.
- Jeg tror på de vender tilbage igen. Det er så stor en del af vores hverdag, at motionere og have et fællesskab. Det kan vi som mennesker ikke undvære, siger Per Østergaard.