Ny aftale skal sikre lærepladser

En række Midt- og Vestjyske kommuner har indgået partnerskabsaftaler med Dansk Byggeri, som skal sikre både flere lærepladser i virksomhederne og flere lærlinge fra erhvervsskolerne.

Partnerskab.jpg

Udsigt til mangel på håndværksuddannede unge har ført til, at flere Midt- og Vestjyske kommuner og Dansk Byggeri har givet hinanden håndslag på, at der skal sættes ekstra ind for at sikre erhvervsfagligt uddannet arbejdskraft i de kommende år. Det er Holstebro, Skive og Ringkøbing-Skjern kommuner, der foreløbig har lavet en såkaldt partnerskabsaftale med Dansk Byggeri.

Tallet er stigende

I 2012 steg antallet af lærlinge med 6,1 procent i landsdelen, og Dansk Byggeri vurderer at der allerede nu er lærepladser til op mod 40 procent flere elever. Det er imidlertid kun begyndelsen, for med udsigt til rigtig mange store byggeopgaver i Midt- og Vestjylland i de næste ti år vil der være lærepladser til rigtig mange.

De skal tage stilling nu

- Et er det nye sygehus i Gødstrup og den kommende motorvej mellem Herning og Holstebro, men også ude i kommunerne er der byggeplaner, så de kommende ti år, vil der blive pres på byggeriet i Midt- og Vestjylland, og hvis vi ikke selv kan uddanne dem, så må vi hyre folk udefra eller udenlandske firmaer ind til opgaverne, for der bliver brug for uddannede håndværkere, så det er vigtigt de unge allerede nu tager stilling til, om den vej er noget for dem, siger Karl Højhus Jeppesen, der er kontorchef i Dansk Byggeri, Midt- og Vestjylland.

En win-win situation

Med den nye partnerskabsaftale forpligter dansk Byggeri sig til at skaffe lærepladser, hvis en ung kommer til at mangle. Omvendt forpligter kommunen sig til at arbejde målrettet på at rekruttere elever nok til erhvervsuddannelserne.

Flest vælger gymnasiet

Det sidste kan imidlertid blive en udfordring, fordi langt de fleste unge i dag vælger en  gymnasial ungdomsuddannelse. Mens antallet af unge på en årgang, der søger erhvervsskolerne har været faldende, så har antallet af unge der vælger den gymnasiale uddannelse været stigende. I år vælger 73 procent af en ungdomsårgang de gymnasiale skoler, mens 19 procent går på erhvervsskolerne. I 2001 var tallet henholdsvis knapt 59 og 32 procent.

Alligevel er borgmesteren i Holstebro meget glad for den nye aftale:

-  Jeg håber, at vi ved at sætte mere fokus på det ude i folkeskolen, kan blive mere målrettede omkring det, og få flere til at tage en erhvervsuddannelse. Det er vigtigt, at de unge som vil det ved, at de kan fortsætte efter grundforløbet og få en læreplads, siger han.

 Læs mere om partnerskabsaftalerne her