Regioner om sundhedsreform: Vil ikke skabe større lighed
Ifølge de fem regioner, vil en statslig styring af sundhedsområdet ikke medføre større lighed på sundhedsområdet. Det skriver Kristeligt Dagblad.
I januar kom regeringen med sit udspil til en ny sundhedsreform, der blandt andet indebærer, at de fem regioner skal nedlægges. I stedet skal staten overtage regionernes nuværende ansvar for sundhedsområdet for at sikre, at der bliver færre geografiske forskelle på området og bringe sundhedsvæsnet ’’tættere på borgene’’. Ifølge Danske Regioner holder det dog slet ikke vand. Det skriver Kristeligt Dagblad.
Danske Regioner har foretaget en opgørelse, hvor der er blevet undersøgt flere områder, som staten varetager i dag. Opgørelsen viser, at der er store geografiske forskelle på en række områder. Den viser blandt andet, at politiets responstid varierer fra 6 til 23 minutter i forskellige landsdele. Derudover bliver man tilbudt 71 procent flere undervisningstimer på årsbasis, hvis man er sygeplejerskestuderende i Svendborg sammenlignet med sygeplejerskestuderende i Thisted.
- Tesen om, at en sundhedsreform, hvor man lægger om og fjerner regionerne, vil give mere ensartethed og færre geografiske forskelle landet over ved statslig styring, bliver i hvert fald slået til jorden, når man kigger på tallene for politiet, domstolene og uddannelsesområdet. Det giver ikke større kvalitet, når staten styrer. Den holder jo ikke, for der er ingen tvivl om, at det, der har gjort, at vi har færre regionale, sundhedsmæssige forskelle end ved regionernes oprettelse, er, at vi som politikere har taget teten og sagt, at vi skal lære af hinanden på sygehusene, siger Ulla Astman (S), der er næstformand i Danske Regioner og regionsrådsformand for Region Nordjylland til Kristeligt Dagblad.
Med regionernes nedlæggelse skal der oprettes én statslig organisation, Sundhedsvæsen Danmark.
- Bare fordi man gør sundhedsvæsnet statsligt, bliver det ikke ens i hele landet. Det er meget godt eksemplificeret ved det, vi kender fra politi, retsvæsen og for den sags skyld også DSB. Der er forskelle i hele landet, og det vil også blive reflekteret i sundhedsvæsnet, siger Jakob Kjellberg, der er sundhedsøkonom hos Det Nationale Forsknings og Analysecenter for Velfærd, Vive.
- Det er at sammenligne æble og pærer
Dansk Folkeparti støtter op om regeringens forslag om at nedlægge regionerne. Her mener man, at man ikke kan lave den sammenligning, som de fem regioner har gjort.
- Jeg synes, at det er sammenligne æbler og pærer. Jeg tror, da heller aldrig, at vi får samme responstid på øerne og i landdistrikterne, som vi gør i bynære samfund. Sådan er det jo, selv i en kommune, vil der være forskelle, siger Liselott Blixt, der er sundhedsordfører hos Dansk Folkeparti.
I denne uge indledes forhandlingerne om sundhedsreformen.