Svindelsag i Forsvaret: Kemp & Lauritzen-medarbejder tiltalt for bestikkelse
En medarbejder fra Kemp & Lauritzen er tiltalt for at have bestukket to medarbejdere fra Forsvarets Ejendomsstyrelse.
Opdateret mandag kl. 10.30 med oplysninger fra anklageskriftet om, at to af de tiltalte bor på Viborg-egnen og Herning-egnen og arbejder i Karup.
I en større bestikkelsessag er fem forskellige mænd tiltalt for mere end 450 forhold.
En af de tiltalte er en ansat ved Kemp & Lauritzen. Han er tiltalt for at bestikke to personer fra Forsvarets Ejendomsstyrelse, der ligeledes er blevet tiltalt for at tage imod bestikkelse.
En af de ansatte fik uretmæssigt renoveret sit hus til en værdi af mere end 1,7 millioner kroner i samme forbindelse.
- Vi kender endnu ikke formålet med bestikkelsen, men det er ydelser, der har en pengeværdi, siger Kåre Skjæveland, chefanklager ved Midt- og Vestjyllands Politi.
Det fremgår af anklageskriftet, at to af de tiltalte bor på Viborg-egnen og Herning-egnen og er ansat i Karup.
Sagen kører ved Midt- og Vestjyllands Politi, da sagen forankres det sted, hvor flere af de tiltalte bor eller kriminaliteten er begået.
- Bestikkelse af offentligt ansatte er meget alvorlige i det danske samfund. Det er et stort brud på tilliden i samfundet, så det ser vi på med stor alvorlighed, siger chefanklageren.
Kemp & Lauritzen: Rigtig, rigtig ærgerligt
- Det er rigtig, rigtig ærgerligt. Vi har 2000 medarbejdere i Kemp & Lauritzen, som nu kommer til at ligge under for, at en medarbejder ikke har haft sit moralske kompas skruet rigtigt ind, siger Peter Kaas Hammer, der er administrerende direktør i Kemp & Lauritzen.
Virksomhedens medarbejder blev bortvist og politianmeldt, da sagen kom frem i 2016.
- Vi har bidraget til den politimæssige efterforskning.
Hvordan kan det her foregå i en virksomhed som jeres?
- Det er rigtig ærgerligt at bekende, men når folk har besluttet sig for, at de vil svindle, så finder de jo måder at gøre det på. Det må vi erkende, at det er lykkedes for en medarbejder at gøre det i en given periode, inden vi opdager det, siger direktøren.
- Det er fuldstændigt uacceptabelt, så når vi finder ud af noget som det her, så tager vi konsekvensen af det.
Sag efterforsket siden 2016
Sagen blev anmeldt af Forsvarets Ejendomsstyrelse i slutningen af 2016 og er siden efterforsket af politiet.
- Det er en stor og kompliceret sag med rigtig mange bilag. Den landede ved anklagemyndigheden i april i år – og er nu mundet ud i de fem tiltaler, siger Kåre Skjæveland, chefanklager ved Midt- og Vestjyllands Politi.
Strafferammen for forbrydelserne er mellem seks og otte års fængsel. Sagen skal for retten i 2020.
Ikke sammenhæng med whistleblower-sag fra Holstebro
Denne bestikkelsessag minder meget om den sag, der i går kom frem, hvor en whistleblower fra en virksomhed i Holstebro opdagede, at noget var helt galt med regnskaberne fra Forsvarets Ejendomsstyrelse. Men ifølge Midt- og Vestjyllands Politi har de to sager ikke noget med hinanden at gøre – udover, at de ligner hinanden, og begge handler om økonomisk kriminalitet.
Det er Forsvaret selv, der har anmeldt sagen om de fem mænd, der nu skal i retten. Sagen er fra 2016, mens whistleblower-sagen er fra 2018.