Udlændinge køber dansk landbrugsjord - Familielandbruget efterlyser overblik

Formanden for Familielandbruget, Lone Andersen, frygter, at det bliver sværere for unge danske landmænd at blive selvstændige.

Liberaliseringen af landbrugsloven har gjort det meget lettere for udlændinge at købe dansk landbrugsjord (arkivfoto).
Liberaliseringen af landbrugsloven har gjort det meget lettere for udlændinge at købe dansk landbrugsjord (arkivfoto).
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Udenlandske investorer er begyndt at opkøbe landbrugsjord i Danmark - men hvor meget der nu er på udenlandske hænder, er der ingen der ved.

Og det er et problem, mener formanden for Familielandbruget, Lone Andersen fra Lyne ved Tarm.

- Vi vil ikke have, at udlændingene køber vores sommerhuse, men de må godt købe vores landbrugsjord. Jeg mener, at det vil være rettidig omhu at få undersøgt, hvor meget de udenlandske investorer ejer. Er det en halv procent, en procent eller endnu mere, siger hun til tvmidtvest.dk.

Det var liberaliseringen af landbrugsloven i 2015, der gjorde det meget lettere for udlændinge at købe dansk jord. Lone Andersen siger, at det åbnede en ladeport for udenlandske investorer, og selv om de nu formentlig kun ejer en lille del af det samlede areal, frygter hun for, hvad liberaliseringen kan føre med sig.

Et selskab ejer 1777 hektar

Hun peger på, at dansk landbrugsjord er væsentligt billigere end i resten af Nordeuropa, og hvis opkøbene fortsætter, kan det betyde prisstigninger, som kan gøre det sværere for unge danske landmænd at blive selvstændige. 

- Samtidig står vi som samfund over for store udfordringer som klima og biodiversitet. Vi landmænd dyrker over 60 procent af det samlede areal, og hvis der for eksempel skal laves nye vådområder, kan man godt være i tvivl om, hvor interesseret en ejer, der bor på den anden side af jorden, vil være i at deltage i sådan et projekt, siger Lone Andersen.

Farm Company er ifølge LandbrugsAvisen et af de udenlandske selskaber, der er begyndt at købe jord i Danmark. Selskabet ejer ifølge avisen otte danske landbrug med i alt 1.777 hektar.

8:52
Ud over at være formand for Familielandbruget er Lone Andersen også viceformand i Landbrug & Fødevarer. Se et portræt af hende her.
Foto: Henrik Birkbak, TV MIDTVEST