På Kulturmødet fortæller Jakob om sild: - Det Danmark, du kender i dag, er sildens fortjeneste.

Handlen med sild har givet Danmark enormt mange af de kulturelle indtryk, som vi kender i dag, fortæller kulturhistorikeren Jakob Ørnbjerg.

Jakob Ørnbjerg er kulturhistoriker ved Aarhus Universitet.
Jakob Ørnbjerg er kulturhistoriker ved Aarhus Universitet.
Foto: Simon Hvid Sig, TV MIDTVEST

Hvis du troede, at et kulturmøde kun var musik, debatter, billedkunst og lyrik, så kan du godt tro om igen.

For midt imellem dramaelever fra Morsø gymnasium, der fremfører skuespil på vejene, hvor Kulturmødets gæster færdes, står kulturhistorikeren Jakob Ørnbjerg og fortæller lystigt.

Men han fortæller ikke om, hvordan musikkultur eller anden kunstnerisk form har udviklet sig. Han fortæller i stedet om sild.

- Sildens kulturhistorie, retter Jakob Ørnbjerg med det samme denne reporter.

- Selvom det er en lille fisk på 20-25 centimeter, så har den haft enorm betydning. Det Danmark, du kender i dag, er sildens fortjeneste.

Mens Jakob Ørnbjerg fortæller om, hvor stor en betydning, som silden har haft for Danmark, er dramaeleverne i gang med at løbe forbi kulturhistorikerens stand i slow motion. Det er en del af et større stykke, som har taget skuespillerne gennem det meste af Gasværkvej, som under Kulturmødet er omdøbt til Kulturvejen.

Et spørgsmål trænger sig derfor gevaldigt på. Hvordan i alverden passer et kort foredrag om sildens historie ind i et kulturmøde med debatter, musik og dramaelever i fuldt flor?

- Selvfølgelig passer det ind. Da de store sildefiskerier kom til Danmark, kom der også andre markeder. Alverdens gøgl, ludere og lommetyve - uden sammenligning med Kulturmødet Mors, selvfølgelig. Men silden har trukket en masse nye mennesker, ideer, impulser og varer med sig.

- Det, vi ser her på Kulturmødet, er ingenting i forhold til, hvad silden har trukket til Danmark, siger Jakob Ørnbjerg.

Mange mødte gladeligt op for at lytte til Jakob Ørnbjerg ved Kulturmødet torsdag eftermiddag.
Mange mødte gladeligt op for at lytte til Jakob Ørnbjerg ved Kulturmødet torsdag eftermiddag.
Foto: Morten Løvig Nielsen, TV MIDTVEST

Bedstefar-sushi

Gennem det 20 minutter lange foredrag fortæller kulturhistorikeren om, hvordan silden fra 1200-tallet til 1820’erne var en international efterspurgt eksportvare.

- Det betød, at silden trak handel, omsætning, fremmede købmænd og andet aktivitet med sig. København, Aalborg, Nibe og alle bornholmske kystbyer er opstået som følge af, at folk søgte hertil for at tjene penge på silden, siger Jakob Ørnbjerg.

Silden var en vigtig føde for danskerne. Gris og flæsk var festmad, så silden var den protein og vitamin, man fik i hverdagen.

I dag er det en ganske anden snak.

- Hvor silden tidligere fyldte det hele, så fylder den næsten ingenting i dag. Nu vil mange omtale det som ”bedstefar-sushi”. Det siger jo lidt om, hvordan unge mennesker i dag ser på silden, siger Jakob Ørnbjerg.

Kulturhistorikeren er en del af Aarhus Universitets stand, som står på Kulturvejen. Fredag og lørdag vil det også være muligt at få de akademiske indblik på kulturen på universitets stand. Du kan også se en del af Kulturmødet på TV MIDTVESTs kanal. Her kan du se et overblik over, hvad vi viser.