Psykolog mener ikke, børne-sexdukker bør være ulovlige

En mand fra Mors er idømt fængselsstraf for at være i besiddelse af syv sexdukker, der ligner børn. Sådan burde det dog ikke være gået, lyder det fra en psykolog.

Psykolog Karen Pallesgaard Munk mener ikke, at sexdukker, der ligner børn, bør være ulovlige.
Psykolog Karen Pallesgaard Munk mener ikke, at sexdukker, der ligner børn, bør være ulovlige.
Foto: Tobias Malte Kristensen, TV MIDTVEST

Bør det være ulovligt at være i besiddelse af sexdukker, der forestiller børn?

Det er et spørgsmål, som igen er blevet aktuelt, efter at en 61-årig mand nu er idømt 20 dages fængsel for at have syv børne-sexdukker opbevaret i sit hjem på Mors.

Det var Retten i Holstebro, som fredag lod hammeren falde, men havde det fundet sted for bare et par år siden, var den 61-årige morsingbo aldrig nogensinde havnet på anklagebænken.

Det var nemlig først i februar sidste år, at et flertal i Folketinget besluttede sig for at ulovliggøre børne-sexdukker, men det var en fejl, mener psykolog og lektor emerita ved Aarhus Universitet Karen Pallesgaard Munk.

- Jeg tænker, at det her er en lov, der er vedtaget i blinde. Vi er alle sammen interesseret i at forebygge seksuelle overgreb mod børn, men man ved ikke rigtigt, hvad der virker bedst. Det kan lige så godt være, at den her lov har den konsekvens, at der vil forekomme flere overgreb, siger Karen Pallesgaard Munk.

Karen Pallesgaard Munk er uddannet psykolog og lektor emerita ved Aarhus Universitet.
Karen Pallesgaard Munk er uddannet psykolog og lektor emerita ved Aarhus Universitet.
Foto: Tobias Malte Kristensen, TV MIDTVEST

Tror på, at sexdukker har en positiv effekt

Karen Pallesgaard Munk har gennem sit arbejde som psykolog mødt flere med pædofile tilbøjeligheder. Hun fortæller, at det er svært at undersøge, hvilken effekt børne-sexdukker har på antallet af seksuelle overgreb mod børn, men på trods af det tror hun, at de faktisk har en positiv effekt på den kedelige statistik.

- Det at være pædofil er jo at have en seksuel orientering mod børn, og det kan man ikke behandle. Det handler ikke om at lovliggøre seksuel omgang med børn. Det handler om at hjælpe de her mennesker. Med en dukke har man et væsen, som ligner det, man drømmer om, og jeg frygter, at nogle pædofile lettere falder i, hvis ikke de har den mulighed, siger Karen Pallesgaard Munk.

- Man kan ikke straffe pædofili væk

Debatten om børne-sexdukker har stået på i nogle år efterhånden, og udover Folketingets partier har også Red Barnet meldt sig på banen med et ønske om et forbud. Et af argumenterne har været, at sexdukkerne kan være en glidebane og skubbe personer over i retning af pædofili.

Det er dog ikke et argument, som bliver købt af Karen Pallesgaard Munk.

- Bundlinjen er, at pædofile findes i verden. Det må man forholde sig til, og de skal have hjælp, hvis vi skal gøre noget for at forebygge overgreb mod børn. Man kan ikke straffe det her fænomen væk, siger hun.

- Det tyske parlament fulgte debatten i Danmark, da loven blev lavet. Dernede forbød man ikke børne-sexdukker, netop fordi man ikke ved, om det hjælper.

Hvis man i dag har en børne-sexdukke i hjemmet, så kan man blive straffet med fængsel op til et år. Hvis man ydermere sælger eller fremstiller den slags dukker, risikerer man fængsel i op til to år.