Nye fund af giftstof leder til endnu en anbefaling ved Vestkysten
Strandgæster bør undgå at komme i direkte kontakt med havskum, der ligger på stranden.
Strandgæster, der har planer om, at besøge Vesterhavet på strækningen Thyborøn til Bøvling Klit ved Thorsminde i syd skal undgå at komme ”direkte kontakt med blivende havskum".
Sådan lyder opfordringen fra Styrelsen for Patientsikkerhed efter nye fund af PFAS langs med de 35 kilometer af Vestkysten.
Det skriver Lemvig Kommune i en pressemeddelelse, der omtaler flere nye fund af giftstoffet, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende.
- Styrelsen for Patientsikkerhed (fraråder, red.) indtil videre af forsigtighedshensyn ”direkte kontakt med det blivende havskum, der ligger på stranden og i strandkanten eksempelvis efter en storm.” Ved kontakt med denne form for havskum anbefales efterfølgende afvaskning af hudområdet, hedder det i pressemeddelesen.
De nye undersøgelser tyder ifølge eksperterne på, at kilden til PFAS skal findes i Vesterhavet.
Det giver dog ikke anledning til at ændre på midt- og vestjydernes badeplaner.
- Det er vigtigt for os at understrege, at selvom der er fundet forurening med PFAS, så er det ikke forbundet med en sundhedsrisiko at bade i området eller opholde sig eller lege på stranden, siger direktør for Teknik og Miljø, Claus Borg, fra Lemvig Kommune i pressemeddelelsen.
Kan have ramt et større område
Det er ingeniørvirksomhed Niras, der har stået for rapporten, som er skrevet på baggrund af undersøgelser udført fra november 2021 til maj 2022.
Prøverne er kun taget langs med Vestkysten i Lemvig Kommune, men det giftige stof kan meget vel findes andre steder.
- Potentielt kan forureningen omfatte et større område af Vestkysten, lyder vurderingen.
I løbet af juli foretager Miljøstyrelsen målinger for PFAS i havvand for at undersøge forekomsten af PFAS langs de danske kyster.
Det sker som en direkte konsekvens af PFAS-fundene i Lemvig Kommune, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.
På Harboøre Tange gælder anbefalingerne om ikke at spise vildt fortsat.
Kommunen fastholder desuden fiskeri- og badeforbuddet i Thyborøn Fjord og Harboøre Fjord.