Ambulancer må holde i kø foran sygehus: - Det har alvorlige konsekvenser for patienterne
Ambulancer med patienter i livsfare holder i kø ved akutmodtagelsen i Gødstrup. Det kan allerede have kostet liv, og nu håber direktøren for Danske Patienter, at der bliver gjort noget ved det.
Ambulancer plejer at være fritaget fra at holde i kø, men alligevel slipper de ikke, når de skal aflevere patienter i akutmodtagelsen på sygehuset i Gødstrup - også selvom de medbringer patienter i livsfare.
Ifølge overlæge Anders Møllekær er det i hvert fald situationen ved regionshospitalet, og det har angiveligt allerede kostet menneskeliv, at patienterne må ligge og vente i ambulancerne.
Beretningerne er dybt bekymrende, mener Morten Freil, der er direktør for organisationen Danske Patienter.
- Vi har længe været klar over, at sundhedsvæsnet har været presset, men når presset bevæger sig ind i akutafdelingerne, så er vi bekymrede. Man må forvente, at når patienterne er akutsyge, så må de behandles, siger han til TV MIDTVEST.
Det er endnu ikke bekræftet, at ventetiden på parkeringspladsen har været årsag til tabte menneskeliv, men ifølge Morten Freil er der ingen tvivl om, at akutfunktionerne i sundhedsvæsnet er pressede.
Og mens patienterne tager den største konsekvens af den forsinkede behandling, så er de ikke de eneste, der mærker negative konsekvenser af presset.
- Når patienterne bliver syge med hjertestop eller lignende, så er det vigtigt, at de bliver tilset af en speciallæge. Ambulanceredderne er jo ikke uddannet til at diagnosticere og beslutte, hvordan patienten skal behandles, så det er heller ikke rimeligt for personalet, siger Danske Patienter-direktøren.
Patienter og personale taber
Regionshospitalet i Gødstrup åbnede for patienter i februar 2022, og det har dermed ikke engang kørt i et år endnu.
Men man kan ikke kalde udfordringerne for børnesygdomme, for ifølge Morten Freil er der mindst én åbenlys årsag til ambulancekøen, der bringer patienterne i fare.
- Det her problem er i høj grad et spørgsmål om, at der mangler tilstrækkeligt personale. Der mangler de rette specialister til at tage sig af patienterne, så der opstår flaskehalse i systemet, siger han.
Ib Bjerregaard (V) er medlem af regionsrådet, og han er blevet orienteret om kødannelserne på akutmodtagelsens parkeringsplads.
- Der er bred enighed om vi skal have en orientering om sagen. Det kommer også på dagsordenen i hospitalsudvalgets møde 30. januar, men vi er flere der er enige om, at det kan vi ikke vente på, så vi har bedt om at få sagen på forretningsudvalgets møde i morgen (tirsdag, red.), siger politikeren, der er medlem af Region Midtjyllands hospitalsudvalg.
Det glæder direktøren for Danske Patienter, at problemet får opmærksomhed fra beslutningstagerne.
- Vi håber, at regionerne vil undersøge det til bunds, for det, der meldes om, er, at det har alvorlige konsekvenser for patienterne, siger Morten Freil til TV MIDTVEST.