Flere mistrives under corona: Undersøgelse skal se nærmere på den mentale sundhed
Region Midtjylland vil undersøge, hvordan coronapandemien påvirker borgernes trivsel. For de fleste er hverdagen nemlig vendt helt op og ned.
En hverdag fyldt med sprit, hjemmearbejde, begrænset kontakt med vennerne og uden restaurantbesøg kan sætte sine spor.
Derfor har Region Midtjylland sat sig for at undersøge borgernes mentale sundhed under corona.
Et spørgeskema med overskriften ”Hvordan har du det?” er sendt ud til 70.000 tilfældige borgere i Region Midtjylland. Det skal sætte fokus på, hvordan de mange begrænsninger påvirker borgernes sundhed og trivsel.
Ifølge flere midtjyder er svaret klart.
- Vi mangler fællesskab. Den er ikke længere. Danmark er hygge. Vi mangler at komme ud og snakke med alle mulige mennesker. Det gør man ikke lige nu, og det rammer os alle, siger Alex Stegger Jensen fra Ikast.
- Du er mere alene. Du kan ikke se ret mange af dine venner, kun lige den nærmeste familie. Det gør selvfølgelig, at man bliver lidt ked af det en gang imellem, siger Charlotte Munk Rediin fra Ikast.
Lang ventetid hos psykolog
Jørgen Rønsholdt er psykolog ved Center for Dynamisk Psykologi i Struer. Han kan tydeligt mærke, at flere danskere kæmper med nedtrykthed.
- De kommer typisk med angst og let til moderat depression. Det er de to henvisninger, som virkelig boner ud for tiden, siger han.
Tidligere havde Jørgen Rønsholdt to til tre måneders ventetid, men i øjeblikket må nye klienter vente syv til ni måneder på en konsultation. Men ikke alle midtjyder er lige hårdt ramt, fortæller han.
- De mennesker, som i forvejen var godt indlejret i gode vennerelationer, familiestrukturer og økonomiske forhold, de er ikke ramt på nær samme måde som de grupper, der i forvejen var pressede.
- Dem, der allerede før corona sad og var alene, de har det rigtigt hårdt nu, siger Jørgen Rønsholdt.
Vil skabe gode rammer
I Ikast-Brande Kommune vil man tage resultaterne fra undersøgelsen alvorligt – blandt andet ved at behandle dem i kommunens udvalg, forklarer kommunaldirektør, Flemming Storgaard.
- Vi betragter livskvalitet som rigtig vigtigt for vores borgere, og derfor vil vi gøre alt, hvad der står i vores magt for at højne den kontinuerligt, siger han.
Det med at forbedre borgernes trivsel er dog ikke nogen nem opgave for kommunen at påtage sig, forklarer kommunaldirektøren.
- Det er en svær størrelse, for det er jo individet selv, der bestemmer, hvor lykkelig man er med den tilværelse, man har. Men vi kan være med til give de gode rammer, siger Flemming Storgaard.
Men det er ikke kun initiativer fra kommunernes og regionens side, der skal forbedre borgernes trivsel. Midtjyderne selv kan også hjælpe hinanden, mener Alex Stegger Jensen fra Ikast.
- Vi kan lige så godt alle sammen tage hånd om alle sammen. For der er nogen, der bliver glemt i det her, og det gælder om at få dem med igen, for ellers bliver det dyrt, siger han.
Undersøgelsen foretages hvert fjerde år, og det er alle fem regioner, Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed, SDU, der gennemfører undersøgelsen med hjælp fra forsknings- og konsulenthuset DEFACTUM.