Slut med kedelig hospitalsmad: Større valgfrihed skal øge appetitten
Det nye hospital i Gødstrup går væk fra masseproduceret mad fra storkøkkener. Håbet er, at det vil få patienter til at spise mere.
Alle, der har været indlagt, kender det.
På bestemte tidspunkter i løbet af dagen, ruller en madvogn ned ad gangen, og man bliver præsenteret for den ret, der er på menuen i dag.
Det er ikke sikkert, vognen kommer på det tidspunkt, hvor du er sulten, og måske gør maden dig utilpas.
Det scenarie vil man gøre op med på det nye sygehus i Gødstrup.
Her opretter man 19 køkkenafsnit, der hver især skal servicere forskellige afdelinger, og patienterne får mange flere valgmuligheder, end de har haft tidligere.
Det fortæller Lone Viggers, der er ernæringschef på Hospitalsenheden Vest.
- Patienterne kommer til at kunne bestille den mad, de har lyst, på det tidspunkt, hvor de har lyst til at spise den. Vi kommer helt væk fra de faste måltider og spisetidspunkter, fortæller hun.
Maden skal være frisk og lækker
Ifølge Lone Viggers har man valgt at indrette køkkenerne på denne måde, fordi man gerne vil hjælpe patienterne med at få spist nok.
Nye studier viser, at op mod 80 procent af alle patienter taber sig under hospitalsindlæggelse.
- Der er slet ikke nogen tvivl om, at patienterne bliver hurtigere raske, hvis de er i ernæringsmæssig balance. Det har rigtig stor betydning, at de får nok at spise, mens de er indlagt, fortæller Lone Viggers.
Arbejdsgangen med de nye små køkkener er ved at blive testet på onkologisk afdeling på Hospitalsenheden Vest.
Her er Christoffer von Bonsdorff, der er kok og arbejder med gastronomisk kvalitet og udvikling, en af dem, der laver mad til de indlagte.
- Vi laver ikke maden fra bunden i afdelingskøkkenerne, men vi laver det, der giver mening for, at maden smager frisk og lækker, fortæller han.
Det betyder for eksempel, at afdelingskøkkenet koger og damper kartofler og grøntsager, lige inden det skal serveres, mens råvarerne er blevet skrællet i et storkøkken.
- Vi laver også omeletterne, fordi de smager bedst, hvis de er helt friske. På den måde får vi det bedst mulige resultat, fortæller Christoffer von Bonsdorff.
Tester præferencer på afdelinger
Rent praktisk fungerer det sådan, at patienter får adgang til et menukort med flere forskellige muligheder, hvorfra de kan vælge den mad, de har lyst til.
Patienterne vælger i samme omgang, hvornår de ønsker, maden skal være færdig.
Det tager cirka et kvarter at tilberede maden, fra bestillingen er afgivet.
- Maden bliver portionspakket, så vi kan styre det større udvalg. Vi laver kun det mad, der bliver bestilt, siger Christoffer von Bonsdorff.
Sideløbende med testen af de nye afdelingskøkkener er man på Hospitalsenheden Vest også ved at undersøge, om der er forskellige ønsker til maden på de forskellige afdelinger.
Der er nemlig stor forskel på, hvad patienterne på den onkologiske afdeling og børneafdelingen ønsker at spise.
- Karry og syrlighed har vist sig at have god respons på kræftafdelinger, fortæller Christoffer von Bonsdorff.
Ifølge Lone Viggers er den nye madservice ikke dyrere, end den man kender i dag.
- Det er lykkedes at lave de her køkkener på det samme budget. Det skyldes blandt andet, at vi smider meget mindre mad ud, siger hun.
De 19 køkkenafsnit åbner sammen med det nye hospital i Gødstrup i 2021.