Søren Gade revser sundhedsreform: - Det er en fejl at fjerne det folkevalgte led

Søren Gade ser spændende tanker i regeringens sundhedsudspil. Til gengæld er han bestemt ikke begejstret for planerne om at droppe regionsrådene.

9:36
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Han er tidligere forsvarsminister og forhenværende gruppeformand i Venstre. Nu er han menigt medlem af folketinget. Onsdag er Søren Gade mest af alt utilfreds med regeringens planer om at sløjfe landets fem regionsråd.

- Jeg er stærk tilhænger af den demokratiske kontrol, og jeg synes, man gør en fejl ved at flytte de beslutninger væk fra borgerne.

Onsdag præsenterede regeringen sit udspil til en ny sundhedsstruktur i Danmark. Og ikke én, Venstre-manden Søren Gade bryder sig om.

- Det, jeg frygter, er, at magten lige så stille glider væk herfra og til nogle bestyrelser, der sidder et andet sted. Det folkevalgte har det smukke i sig, at det skal på valg hver fjerde år. Hvis du ikke synes, det er godt nok, kan du vælge nogle andre til at varetage dine interesser, siger Søren Gade til TV MIDTVEST.

Søren Gade nævner Lemvig som eksempel på et område, der kan blive glemt i et nyt system.

- Der er en ambulance i Lemvig, og det er helt sikkert, at hvis man tager et DJØF-regneark, så er det en rigtig dårlig forretning. Den kører ikke med ret mange patienter, men det er tryghed for borgerne i Lemvig-området. Og det er jo det, politikerne skal. De skal prioritere, og man kan faktisk godt købe tryghed for penge. Det er bare et lille eksempel, og dem findes der masser af i hele Danmark.

Når han siger DJØF, henviser han til ansatte embedsmænd, som ifølge Søren Gade ikke kan erstatte de demokratisk valgte politikere.

Embedsmænd dårlig erstatning for politikere

Søren Gade ser positive takter i regeringens nye sundhedsudspil. Han mener bare, at idéerne godt kunne lade sig gøre med regionerne.

- Der er ikke politikere eller danskere, som ikke går op i, at vi har et godt sundhedsvæsen. Der er rigtig mange gode takter i det. Jeg synes jo, at man kan forbedre sundhedsvæsnet inden for de rammer, der er, med et folkevalgt led. Det er det, min anke går på: At man fjerner det folkevalgte led. De mennesker, som står til ansvar ude hos patienter og borgere hvert fjerde år. Jeg har simpelthen svært ved at forstå, at en embedsmand er bedre til at varetage patienternes tarv end folkevalgte politikere, der skal ud og stilles til ansvar for deres handlinger.

- Jeg tror, det bliver interessant, hvordan man får vælgerne overbevist om, at det folkevalgte led har været patienternes fjende, for det er jo dybest set det, man siger i dag.