De første 10 har nu vidnet i sagen om etårig piges død
I alt skal 23 vidner svare på spørgsmål i landsretten. Fire af vidnerne i sagen er nye vidner, der ikke har udtalt sig i byretten.
Der var stille i retssal B i Vestre Landsret tirsdag morgen. Kun en lavmælt hvisken kunne til tider høres på tilhørerpladserne, inden sagen om en etårig piges død gik i gang et kvarter for sent.
Men det var stilhed før storm, for i løbet af tirsdag skulle de 10 første vidner gennem vidneskranken for at svare på spørgsmål fra både forsvarer og anklager.
Der er i alt indkaldt 23 vidner i sagen om den lille pige, der i november 2019 døde af kraniebrud og indre blødninger. I dagene op til var hun blevet passet af den 58-årige gæstedagplejer, som sagen nu handler om.
Hun er tiltalt for at have dræbt den blot 15 måneder gammel pige.
I byretten i Herning blev hun i september sidste år fundet skyldig i dødsvold mod pigen og idømt syv års fængsel. Den dom ankede hun på stedet, og derfor er kvinden nu i gang med ankesagen ved Vestre Landsret i Viborg, hvor hun selv afgav forklaring mandag.
Både forældre og bedsteforældre til den afdøde pige, formanden for Retslægerådet og en læge, der foretog obduktionen, var kaldt ind som vidner på retssagens anden dag i landsretten.
Andre relevante fagfolk fra Herning Kommune svarede også på spørgsmål denne tirsdag.
Alle dagens vidner vidnede også i byretten.
Samme forklaringer som i byretten
I grove træk var vidnernes forklaringer de samme som tilbage i sensommeren 2022, hvor de afgav forklaring i byretten.
Deres forklaringer fra dengang blev som det første læst højt, da de én efter én tog plads i retssalen denne tirsdag i 2023, hvorefter de blev stillet supplerende spørgsmål.
Den tiltaltes dagplejer-konsulent fortalte, at den tiltalte kontaktede hende for sparring i forhold til, at den nu afdøde pige, græd meget, da hun var i gæstedagpleje hos hende.
Hun fortalte også, at dagplejemoren var meget påvirket efter dødsfaldet.
Anderledes var opfattelsen hos dagplejelederen i Herning Kommune, der efter den lille piges død havde samtaler med tiltalte, som var sygemeldt.
Hun hæftede sig ved, at hun havde et lukket kropssprog, meget lidt mimik og ikke græd, selvom hun fortalte, at hun var berørt.
Lederen havde derfor en oplevelse af, at dét, den 58-årige gæstedagplejer fortalte om sine følelser ikke stemte overens med det, hun i virkeligheden så.
Hvordan og hvornår er læsionerne påført?
Lægen, der foretog obduktionen af den lille pige tilbage i 2019, forklarede i landsretten, at han vurderede, at skaderne på hende ikke kunne være forårsaget af hende selv.
Ej heller ved et simpelt fald.
Og set med anklagemyndighedens øjne er det netop ét af de to vigtigste spørgsmål at få svar på: Hvordan er hun blevet påført læsionerne? Og hvornår er hun blevet påført læsionerne?
Derfor var et af de gennemgående temaer for tirsdagens vidneafhøringer også, hvordan den lille piges tilstand var ved aflevering til dagplejemoren den skæbnesvangre dag i november 2019.
Forældrene til den afdøde pige forklarede begge, at hun hverken græd eller på anden måde var utilpas, inden de afleverede hende den 28. november 2019. Gråden begyndte først, da moren aflevere pigen til gæstedagplejeren.
Overvejede du på noget tidspunkt at ringe og høre hvordan det gik, spurgte anklageren.
- Nej. Jeg tror, at jeg tænkte, at det nok skulle gå, svarer pigens mor.
Fire nye vidner
Onsdag fortsætter vidneforklaringerne.
Blandt de 12 vidner, der mangler at svare på spørgsmål, er der fire nye vidner, der skal tage plads i stolen. Det vil sige, at de ikke udtalte sig, da sagen kørte i byretten.
Hvad deres relation er til sagen, er indtil videre ikke offentligt kendt.
Ud af de i alt 23 vidner i sagen har den tiltaltes forsvarsadvokat, Karina Skou, indkaldt de seks af dem.