Flemming er gift med den dømte dagplejer: Nu er der sat punktum
Flemming Johansen er overrasket over dagens dom til hustruen gennem mere end tre årtier.
Siden den 17. juni 2021 har Flemming Johansen levet alene i sit og hustruens hjem i Ilskov. Og sådan forbliver tilværelsen for ham de kommende år frem.
Han er gift med Ellen-Marie Linneberg Johansen, der onsdag er blevet idømt syv års ubetinget fængsel, efter Vestre Landsret har fundet hende skyldig i grov vold med døden til følge mod en etårig pige, hun passede i gæstedagpleje i november 2019.
En dom, der har efterladt ægtemanden gennem 35 år med et væld af følelser.
- Det er jo frustration, fortvivlelse og uforståenhed. Efter den dom, vi har hørt herinde, kan jeg ikke forstå, at Retslægerådet skal være den dømmende magt i Danmark, men sådan er det åbenbart, og det må jeg forholde mig til, siger han, da TV MIDTVEST taler med ham foran Vestre Landsret onsdag eftermiddag.
Forventede at få hustruen hjem i dag
Han henviser til, at Retslægerådet undervejs i efterforskningen og helt op til byrettens behandling af sagen kom med nogle erklæringer, som ikke alle har været forenelige.
I sidste ende fastslog Retslægerådet dog, at pigen ville være påvirket af skaderne indenfor 15-30 minutter efter, at hun har fået dem. Og det har Vestre Landsret blandt andet lagt vægt på i deres dom mod Flemming Johansens hustru.
Var du overrasket over resultatet?
- Ja, meget. Rigtig meget. Vi havde virkelig forventet, at vi fik hende med hjem i dag. Det må jeg sige.
Nu er det jo både byretten og landsretten, der har sagt, at hun er skyldig i de her anklager. Er det så nok til, at I kan sætte punktum?
- Vi har jo ikke mange andre muligheder, kan man sige. Man kan jo selvfølgelig trække den til Højesteret, men det vil formentlig ikke ske i den sag her.
- Så det er et punktum, og vi må leve med det.
Når han skal se fremad, ligner hverdagen den, han allerede lever i dag. Med en hustru i et arresthus og ham hjemme i Ilskov.
- Foreløbigt ved vi jo, at hun sidder i fængsel en årrække, og så må jeg jo finde ud af at få hverdagen til at fungere derhjemme. Dernæst er der jo også det økonomiske aspekt, som vi har hørt derinde – at der følger en regning med det her. Og det er lidt usikkert lige nu.
Tilfreds anklager overfor overrasket forsvarer
Anderledes tilfreds og forstående overfor landsrettens vurdering var specialanklager Emil Stenbygaard efterfølgende. Han har ført sagen for Statsadvokaten i Viborg.
- Jeg synes, at syv års fængsel er en passende sanktion. Når man hører, hvad landsretten lægger vægt på, så er det de samme ting, som byretten også lagde vægt på, og det er jeg tilfreds med.
Han fortæller, at det har været helt centralt, hvorvidt det faktisk var Ellen-Marie Linneberg Johansen, der påførte pigen skaderne. Og det har landsretten fundet bevist, at det var.
- Der er i høj grad lagt vægt på Retslægerådets udtalelse, der er afgivet i sagen, forklarer Emil Stenbygaard.
Gennem de seneste seks retsdage har forsvarer Karina Skou siddet overfor specialanklageren i Vestre Landsret. Og hun er, ligesom Flemming Johansen, overrasket over udfaldet.
- Vores påstand var, at min klient skulle frifindes. Hun har nægtet sig skyldig hele vejen igennem. Hun er nu blevet dømt for vold med døden til følge, og det er både min klient og jeg selvfølgelig overraskede over. Det var ikke det, vi kom efter. På den anden side ville anklageren have min klient dømt for manddrab, og det er hun jo blevet frifundet for, siger hun og uddyber, at det selvfølgelig er en god ting for forsvaret.
- Men det ændrer ikke på, at det var vores klare opfattelse, at min klient skulle have været frifundet, og det var der jo også flere nævninge, der mente.
Ved skyldkendelsen var der syv nævninge og tre dommere, der stemte for at dømme den 58-årige dagplejer skyldig, mens to nævninge mente, at hun skulle frifindes.
Inden Karina Skou afslutter interviewet, sætter hun ord på den reaktion, hun oplevede fra sin klient i retten.
- Hun er naturligvis påvirket af den her sag, lyder det kortfattet.