Beboer i højspændingsland: Man har ikke forsøgt at finde en helhjertet løsning
I dag blev regeringens plan for de nye 400 kilovolts højspændingsledninger præsenteret, men den blev ikke modtaget lige godt alle steder.
De omdiskuterede højspændingskabler, der skal gå fra Holstebro til den tyske grænse bliver ikke gravet ned. Det bliver kun 26 kilometer ud af de 170 kilometer højspændingsledning, som bliver gemt væk fra Jordens overflade. Det slog Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt i dag fast på et pressemøde.
Til gengæld bliver samtlige 150 kilovolts elkabler fjernet i de seks kommuner, som bliver påvirket af de nye højspændingskabler. Det involverer blandt andre Holstebro-, Herning- og Ringkøbing-Skjern Kommune, men det er en ringe trøst fortæller én af dem, som bor lige midt i det kommende højspændingsland.
- Vi er ikke så stolte af at skulle have udsigt til de master. Vi ved, at der ikke er nogen, der søger til et område, hvor der står så store master. Der vil være mange huse, som ikke vil blive beboet længere, fortæller Hans Christian Vad, der er landmand i Herborg ved Videbæk.
Han kommer til at bo inden for 200 meter af der, hvor de nye højspændingledninger kommer til at stå. Han er derfor ikke helt tilfreds med den beslutnig, som i dag blev præsenteret på pressemødet.
- De har gjort en helt masse for at gøre os tilfredse ved at sige, at det ikke kan lade sig gøre at grave kablerne ned, men man har ikke forsøgt helhjertet på at finde en anden løsning. Jeg kan godt se, at de får færre master oppe omkring Herning og andre steder, hvor der bor flere vælgere. Men der er ingen tvivl om, at os, der bor langs med den nye linjeføring, tæller ikke ret mange stemmer, fortæller Hans Christian Vad.
- En fornuftig løsning
Udfordringen er, at det nuværende højspændingsnet i Vestjylland ikke er stærkt nok til at flytte al den energi, der skal videre til Tyskland. Derfor er der brug for en ny strøm-motorvej.
- Jeg havde gerne set, at hele ledningen kunne nedgraves, men det er ikke teknisk muligt. Det har både Energinet konkluderet, og det har en ekstern undersøgelse konkluderet, fortæller Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt.
Ministeren påpeger, at det er et vigtigt skridt i den grønne omstilling, og at det er den mest skånsomme løsning overhovedet.
- Jeg forstår godt, at borgere er kede af det. Det lytter vi til, men det her er fornuftigt. Det betyder, at hvor der i dag er 8000 familier, der bor tæt på en ellednng inden for 500 meter. Det bliver reduceret til 900 familier, fortæller ministeren.
Foruden Holstebro-, Herning-, og Ringkøbing-Skjern Kommune bliver Esbjerg, Varde og Tønder Kommune også ramt af den nye strøm-motorvej.