Japanere studerer gylle i Vestjylland
Et hold japanske studerende gæster i øjeblikket Skjern og omegn på jagt efter viden om bæredygtigt landbrug.
Er du kørt forbi Innovest i Skjern og har studset over, hvorfor de flager med Japansk flag, så kommer forklaringen her.
24 japanske universitetsstuderende fra Hokkaido University i det nordlige Japan er i denne uge på sommeruniversitet i det vestjyske. Hokkaido er den næststørste ø i det Japanske ørige. Den har rundt regnet sammen befolkningstal som Danmark.
Hjemme i Japan studerer eleverne forskellige grene af landbrugsvidenskab. Selv om debatten i Danmark ofte handler om, hvordan landbruget bliver mere bæredygtigt, så er de vestjyske landmænd i globalt perspektiv faktisk ret langt fremme i nogle af de grønne spor.
- Vi har haft regulering og politikker på området. Det vil sige at landmændene har været nødt til at gøre, det er den ene ting, siger Morten Graversgaard der er postdoc. hos Aarhus Universitets Landbrugsfakultet i Foulum.
Det er Aarhus Universitet, landboforeningen Vestjysk og Ringkøbing-Skjern Kommune, der i samarbejde med det japanske universitet har arrangeret sommeruniversitetet i Skjern.
- Den anden ting er, at vi også på grund af vores andelsbevægelse og de typer af firmaer vi har, Arla og andre store selskaber, har nogle krav, som gør at landmændene i Danmark er innovative og har fundet mange bæredygtige løsninger og er godt på vej, siger Morten Graversgard.
Japanerne har dels undervisning på Innovest, men er også på besøg på en række af landsdelens forskellige landbrug og følgevirksomheder.
- Fødevareproduktion er en væsentlig del af vores kulturhistorie og selvforståelse her i området. Vi har generationers nedarvet viden og en fornemmelse for driften koblet med et udsyn der gør, at vi hele tiden indarbejder den nyeste viden i produktionen, siger Lise Juhl Hansen, formand for Videnudvalget. Hun bød mandag morgen de udenlandske studerende velkommen i Innovests Auditorium.
- Når vi ser på de klimatiske og miljømæssige udfordringer, der følger fødevareproduktionen i hele verden, har vi både en økonomisk interesse og en samfundsmæssig forpligtelse i at udbrede kendskabet til vores teknologiske løsninger, forklarer Lise Juhl Hansen.
Japansk professor: Vi har lært meget og vi kan måske også lære Jer noget
Netop Hokkaido er den del af Japan, hvor koncentrationen af fødevareproducerende erhverv er størst. professor Yoichi Tanimoto, der har taget sine studerende med på dette års udgave af sommerunniversitetet, mener, at der er masser af lære af vestjyske landmænd, når det kommer til at tage nye og mere bæredygtige produktionsformer i brug.
- Mælkebranchen er en meget stor forretning i Hokkaido, hvor vi kommer fra. Spcielt har vi lært meget her om håndteringen af gylle. Vi har lært meget om, hvor bæredygtig produktionen er (her i Danmark red.), og hvordan landmændene er bevidste om den påvirkning de har på miljøet, siger Youchi Tanimoto.
- Jeg tror vi har mange af de samme udfordringer. Antallet af dyr og størrelsen af landbrugene vokser. Vi bliver flere mennesker, og der er flere, der skal brødfødes. Det betyder også at vi har intensiveret driften. Der er flere køer hos mælkeproducenten. Og vi er nødt til at blive bedre til at styre, hvad vi gør med gyllen, siger han.
- I har biogasanlæg og producerer elektricitet ud af gyllen. Det er noget, vi kan gøre mere af. Vi har ikke megen biogasproduktion.
Men selv om flere dele af det vestjyske landbrug imponerer den japanske professor, så er der andre dele af besøget i Skjern, der har fået ham til at undre sig.
- En af de ting, vi er stolte af i Japan er, at vi har meget store skovområder. Imens vi har været her, har vi ikke set meget skov. Det er et helt andet landskab end på Hokkaido. Vi forsøger at have mere end halvdelen af vores jorde plantet med skov, for at optagekvælstof, siger Youchi Tanimoto.