Kommune lokker ufaglærte i uddannelse med lærlingeløn

Ringkøbing-Skjern Kommune har hårdt brug for SOSU'er, at kommunen nu tilbyder ufaglærte at tage uddannelsen med lærlingeløn.

34-årige Lisbeth Hjære Jakobsen var ufaglært ansat ved plejecenteret Fjordparken i Ringkøbing. Efter hun fik tilbudt lærlingeløn under uddannelsen, er hun gået i gang med at tage SOSU-uddannelsen.
34-årige Lisbeth Hjære Jakobsen var ufaglært ansat ved plejecenteret Fjordparken i Ringkøbing. Efter hun fik tilbudt lærlingeløn under uddannelsen, er hun gået i gang med at tage SOSU-uddannelsen.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

En voksenlærlingeløn på 20.000 kroner om måneden. Det er hvad Ringkøbing-Skjern Kommune nu tilbyder kommunen "dygtigste" ufaglærte medarbejdere, hvis du vil tage en SOSU-uddannelse.

- Alternativet er, at de skal leve af statens uddannelsesstøtte (SU) i det første halve år af uddannelsen, og det kan vi se afholder mange fra at søge ind, siger Birthe Nyrup Dahl, der er uddannelsesansvarlig i Ringkøbing-Skjern Kommunes Sundhed- og Omsorgsafdeling.

Der er rift om de bedste fagpersoner i plejesektoren. I Ringkøbing-Skjern Kommune får de dygtigste ufaglærte medarbejdere nu tilbudt løn under SOSU-uddannelsens grundforløb. En fordel for alle, siger den uddannelsesansvarlige leder.

Der er i forvejen lærlingeløn på hoveduddannelsen. Ved at tilbyde lænlingeløn under grundforløbet håber kommunen at få nogle flere af dens medarbejdere til at tage en uddannelse. 

- De er ufaglærte, men mange af dem er knalddygtige og har noget livserfaring med sig. Deres arbejde har en stor værdi, og for at holde fast i de bedste tilbyder vi, at de får, hvad der svarer til en voksenlærlingeløn på ca. 20.000 kr. om måneden på grundforløbet, hvis de er over 25 år ved uddannelsesstart, forklarer Birthe Nyrup Dahl.

Lisbeth har fået råd til at uddanne sig

Blandt de første ufaglærte medarbejdere på skolebænken er 34-årige Lisbeth Hjære Jakobsen. Med to små børn var det svært for hende at se, hvordan hun skulle kunne få tid til at supplere SU'en med arbejde ved siden af studierne.

Så selv om Lisbeth Hjære Jakobsen gerne ville i gang med uddannelsen, var det derfor først, da hun blev gjort opmærksom på muligheden for at få løn under grundforløbet, at hun gik i gang med at skrive ansøgning.

Efter godt et år på vagtplanen på plejecenteret Fjordparken i Ringkøbing, er hun nu startet på social- og sundhedshjælperuddannelsen - med løn i hele forløbet:

- For mig har ordningen med løn under hele uddannelsen betydet, at jeg har ro til at koncentrere mig om at uddanne mig. I øjeblikket er det mit job at blive bedre til faget, siger Lisbeth Hjære Jakobsen.

De dygtigste kan få løn under uddannelse

Det er altså ikke alle, der kan melde sig til uddannelsen og bede kommunen om at få lænlingeløn under grundforløbet. Det er, som kommunen selv udtrykker det, de "dygtigste", der kan gøres sig forhåbninger.

5:06
Sidste år bragte TV MIDTVEST dette indslag om manglen på SOSU'er i kommunerne: 73 procent af alle landets kommuner mangler hænder, der kan tage sig af de ældre.
Foto: Henrik Birkbak, TV MIDTVEST

- Den kompleksitet, vi ser i dagligdagen kræver, at vi har medarbejdere, der kan bidrage med noget og som har en solid sundhedsfaglig baggrund. Så selv om det ikke er alle og enhver, jeg vil anbefale til uddannelsen, så vil jeg gerne anbefale de medarbejdere, der har vist, at de har lyst til faget.

I praksis er det enhedslederen på den institution, hvor man er ansat som ufaglært medarbejder, der efter ansøgning fra medarbejdere kan indstille til kommunen, at den pågældende medarbejder bliver tildelt løn under grundforløbet. For Lisbeth Hjære Jakobsen betød indstillingen mere end blot økonomisk opbakning:

- Det var et enormt skulderklap fra min chef, at hun indstillede mig til ordningen med løn under grundforløbet. Jeg havde tænkt på at søge ind på uddannelsen, men indstillingen fra min chef bestyrkede mig i, at jeg kan det her, siger hun.