Ornitologer advarer: El-ledninger vil betyde massedød blandt fugle
Fugle som skestork og sølvhejre vil dø, hvis man ikke graver nye højspændingskabler ned, mener DOF.
Dansk Ornitologisk Forening blander sig nu i debatten om de højspændingskabler, der efter planen skal løbe ned gennem Jylland på 500 store master fra Holstebro til Tønder.
Ornitologerne frygter, at det luftbårne højspændingsnet vil betyde massedød blandt sjældne ynglefugle og andre trækfugle ved Skjern Å og langs Vadehavet.
I Skjern Enge skal de 35 meter høje og lige så brede master afløse en mindre elledning, der ifølge ornitologerne i forvejen kræver mange fugleliv.
- Sjældne arter som skestork og sølvhejre er fundet dræbt under de nuværende elledninger, mens flere end 20 svaner, ja, helt op til 100, er registreret døde som følge af kollisioner med ledningerne bare i løbet af et år. En oktoberdag med klart vejr og næsten ingen vind blev en flok på 30 gæs set flyve direkte ind i elledningerne, hvorpå 9 af gæssene faldt døde til jorden, siger Marianne Linnemann fra DOF Vestjylland i en pressemeddelelse.
Fuglerigt delta
Planene har i forvejen ført til massive protester fra beboere i de områder, som masterne skal gå igennem. De lokale kræver, at man i stedet graver ledningerne ned i jorden, og det er også den løsning. som ornitologerne foreslår. En løsning som dog også er væsentlig dyrere.
- Det er meget ærgerligt, at vi nu ser en politik genoptaget, hvor man går væk fra kabellægningen og igen tyr til luftledninger. Det kan blive en katastrofe for mange fugle, hvis de oprindelige planer om at kabellægge højspændingsledninger inden 2030 bliver skrinlagt, siger biolog i Dansk Ornitologisk Forening, Knud Flensted.
Området ved Skjern Enge er udpeget som et Natura 2000-område, som er et netværk af særligt beskyttede områder i EU. Højspændingsledningerne skal efter planen krydse område der, hvor Skjern Å og Omme Å mødes i et meget fuglerigt delta.
DOF Vestjylland har nu sendt en indsigelse mod projektet til Miljøstyrelsen.
At højspændingsledninger kan være farlige for fuglene, så man et eksempel på sidste år, da mellem tre og ti svaner dagligt fløj ind i kabler på en mark uden for Næstved.