Bekymret købstadschef: Forslag kan koste os 40 millioner kroner
Hvis Erhvervsstyrrelsen får medhold i sit forslag om at forkorte udlejningsperioden af sommerhuse fra 41 uger til 35 uger, vil det koste Ringkøbing 40 millioner kroner.
For halvanden uge siden kunne TV MIDTVEST bringe historien om, at sommerhusudlejere kan stå overfor en vanskelig tid, da Erhvervsstyrelsen har sendt et forslag i høring om, at udlejningsperioden for sommerhuse skal forkortes til 35 uger fra de 41 uger, som det er nu.
En ændring som en sommerhusudlejer og en bager i Hvide Sande ikke kunne se nogen grund til, men som, de frygtede, ville få store konsekvenser.
Nu har købstadschefen i Ringkøbing sat nogle præcise tal på, hvad en ændring fra 41 ugers udlejning om året til 35 uger uger kan koste handelsforeningen.
- Vi vil miste 16 procent af turistomsætningen. Det er 40 millioner kroner, og det svarer til, at 20-30 helårsmedarbejdere i butikkerne mister deres jobs, siger købstadschef i Ringkøbing, Jacob Muldkjær Rasmussen.
Dermed er der lagt op til kamp mellem turistområderne og erhvervsstyrelsen, der har sendt forslaget om den nye regel i høring, hvor alle parter nu kan komme med en indsigelse, og Jacob Muldkjær Rasmussen har tænkt sig at råbe op.
- Det er vigtigt, at politikerne og Erhvervsstyrelsen er klar over, hvad det betyder for butikkerne herude, hvor vi lever af turisme. Det har så store konsekvenser for turismen og detailhandlen, hvis denne regelændring går igennem. Ikke bare her i Ringkøbing, men langs hele vestkysten, fortæller købstadschefen.
Hos Erhvervsstyrelsen er de klar over, at dette kan få konsekvenser for lokalområdet, og høringen giver netop mulighed for, at alle kan blive hørt, inden en beslutning tages.
- Erhvervsstyrelsen er meget opmærksom på, at vejledningen har stor betydning for mange interessenter. Det er derfor, vi har sendt den i høring, så vi kan sikre os, at vi indenfor lovens rammer har udformet vejledningen så hensigtsmæssigt og afbalanceret som muligt, skriver Erhversstyrelsen i et skriftligt svar til TV MIDTVEST.
I det skriftlige svar oplyser Erhvervsstyrelsen også, at man lavet dette forslag for at skabe klarere og enklere rammer for udlejning af sommerhuse.
Det vil koste jobs
Den mulige regelændring vækker frustration i den vestjyske by, der oven på en coronaperiode har reddet noget indtægt gennem danskernes tvungne hjemmeferie. Men ændrer man reglen, kan den ellers gode sæson få et helt andet efterspil for de ansatte.
- Det handler også om, at butikkerne har ansat nogle dygtige medarbejdere hele året rundt, og hvis vi ingen turister har fra 1. november og fire måneder frem, så skal vi over og have sæsonmedarbejdere. Så mister vi dygtig og kvalificeret arbejdskraft, fortæller Jacob Muldkjær Rasmussen.
Regelændringen ville betyde, at man kun ville kunne udleje sit sommerhus en uge i perioden fra november til februar. Det vil betyde, at nogle butikker i byen ville være nødt til at dreje nøglen om, da de ikke ville have en stor nok omsætning.
- Vi lever jo af turisme, og derfor har vi relativt mange butikker i forhold til byens størrelse. Men vi har dem også kun fordi, at vi har turister året rundt. En regelændring vil være rigtig skidt for vores detailhandel, siger købstadschefen i Ringkøbing.
Senest den 8. oktober skal parter i denne sag have givet deres høringssvar.