Flere køber flexbolig i Hvide Sande: - Det er meget billigere at købe et parcelhus end sommerhus
Et dilemma rejser sig i byen: Skal man sælge de tomme huse som flexboliger, eller skal man lade være og håbe på, der kommer flere permanente tilflyttere.
Siden 2017 har Ringkøbing-Skjern Kommune ladet 120 parcelhuse blive flexboliger, og hele 80 af dem ligger i Hvide Sande, mens resten fordeler sig rundt i kommunen.
En flexbolig er et helårshus, hvor man ikke har bopælspligt. Med andre ord kan man bo et andet sted og bruge et almindeligt parcelhus som sommerhus.
En af dem, der har en flexbolig i Hvide Sande, er Eik Brandsgård fra Gauerslund. Huset, der ligger i Hvide Sande-by, købte han for tre år siden, og det har han ikke fortrudt. Han nyder at være en del af de lokales nabolag.
- Det er fedt at være en del af miljøet her. Vi har nogle enormt søde naboer, og vi føler faktisk, at vi er en del af byen, siger Eik Brandsgård.
Sammen med sin familie har Eik Brandsgård besøgt Hvide Sande flere gange om året for at surfe. I lang tid lejede de sommerhuse i byen, inden det lykkes dem at få en flexbolig.
- Det er meget billigere at købe et parcelhus og bruge det som flexbolig. Det er cirka dobbelt eller tredobbelt så dyrt at købe et sommerhus, så der er utrolig stor forskel, siger han.
Hvide Sande bliver det nye Skagen
Det er byrådspolitikerne, der skal godkende, at et hus kan bruges som flexbolig, og hvis man spørger en ejendomsmægler, så kan Ringkøbing-Skjern Kommune forvente endnu flere ansøgninger i fremtiden.
- Folk vil gerne have bolig nummer to, og flexbolig er en billig måde at få fat i bolig nummer to. Jeg tror helt klart, at det er noget, der vil tage til. Der er sat kvote på, hvor mange sommerhuse der må udstykkes, så det er typisk flexboliger, der vil tage over, fortæller Kent Thomsen, der er indehaver af fire Nybolig-butikker i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Særligt i Hvide Sande tror ejendomsmægleren, at der vil komme flere ansøgninger.
- Interessen for Hvide Sande er steget de sidste ti år. Det kunne godt gå hen og blive det nye Skagen, siger han.
Borgerne i den vestjyske havneby er dog lidt splittede, når det kommer til spørgsmålet, om de kunne tænke sig flere flexboliger i byen.
- Jeg synes, det er træls, fordi der er meget stor udskiftning af folk i flexboligerne. Selvom flexboligerne bliver købt, så bliver de lejet ud. Der er aldrig ro, siger May Saaby, der bor i Hvide Sande.
- Hvis der er nogen, der køber dem som hus nummer to, så er det helt i orden, for så står de ikke tomme. På min vej er der otte huse og tre af dem er flexboliger, og det er helt ok, for det giver mere liv, fremfor at husene står tomme, fortæller Søren Larsen, der arbejder med salg og marketing på værftet i Hvide Sande.
Kan blive en spøgelsesby
I den lille fiskerby rejser sig et dilemma. Skal man sælge de tomme huse som flexboliger, eller skal man lade dem stå tomme og håbe på, at nye familier vil flytte permanent ind?
- Det er noget vi diskuterer, for hvis man sælger en bolig som flexbolig, så fjerner man også muligheden for, at en familie kunne slå sig ned. Men hvis ikke, der er nogen, som vil købe boligerne, er det vel bedre, at der kommer lidt liv i de boliger fremfor, at de står tomme, siger borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, Hans Østergaard (V).
Eik Brandsgård er rigtig glad for, at han fik en mulighed for at købe et parcelhus i byen.
- Det ville også være ærgerligt, hvis det hele var flexboliger. Så ville det jo blive lidt en spøgelsesby, og det ville være ærgerligt. Noget af livet ville blive sæsonbetonet, og vi er her også meget uden for sæsonen, siger han.
Ringkøbing-Skjern var den kommune med fjerde flest nye flexboliger i 2020