Grønt lys for havvindmøller langs vestkysten: Sommerhusejer frygter for fremtidens turisme

Energistyrelsen har givet grønt lys for to store havvindmølleprojekter. Men ifølge Jens Kirk kommer etableringen til at få konsekvenser for turismen i sommerhusområdet mellem Søndervig og Hvide Sande.

Jens Kirk er bekymret for fremtiden i sommerhusområdet ved Søndervig og Hvide Sande, hvor vindmølleprojektet Vesterhav Syd nu skal opføres.
Jens Kirk er bekymret for fremtiden i sommerhusområdet ved Søndervig og Hvide Sande, hvor vindmølleprojektet Vesterhav Syd nu skal opføres.
Foto: Kasper Hovmand, TV MIDTVEST

Danmark skal være grønnere, og vejen dertil er belagt med masser af vindmøller. Energistyrelsen har godkendt de to omdiskuterede havvindmølleparker Versterhav Syd og Vesterhav Nord. 

Men det er ikke alle lige begejstrede for.

Jens Kirk har selv sommerhus i nærheden af Søndervig. Ni kilometer fra kyststrækningen mellem Hvide Sande og Søndervig skal de 20 store havvindmøller, som bliver en del af Vesterhav Syd, opføres.

- Blikket vil fange møllevingerne, og du glemmer, at du har ferie. Du bliver forstyrret i den ro, du gerne vil søge i en ferietid her. Uanset om du er sommerhusejer eller turist, siger Jens Kirk, som er formand for foreningen STOP Vesterhav Syd.

I 2016 blev byggeriet forsinket, fordi vindmølleparken lå for tæt på kysten. Og selvom Energistyrelsen nu har givet grønt lys for projektet, mener Jens Kirk stadig, at møllerne er for tæt på og vil komme til at genere naboerne.

- Det vil blive generende for de 4000 sommerhuse, der ligger her. Hvorfor tager man ikke lidt hensyn til dem, siger Jens Kirk.

Vattenfall, som er den virksomhed, der står bag parkerne, har dog arbejdet på, at havmøllerne skal genere så lidt som muligt. Blandt andet ved at rykke vindmøllerne længere ud inden for det område, de har fået stillet i udsigt, end de havde behøvet, fortæller Jacob Nørgaard Andersen, der er den danske landechef for Vattenfall.

- Dermed synes jeg, vi beviser, at det ikke bare er kroner og øre – det har kostet betragtelige midler for os at flytte dem derud, og det har vi gjort af hensyn til de indsigelser, der har været, siger Jacob Nørgaard Andersen.

Større vindmøllerparker forude

På trods af flere store vindmølleparker på tegnebrættet mener Jens Kirk, at Vattenfall-projekterne vil tiltrække de forkerte til området i fremtiden.

- Sommerhusejerne kommer for at holde ferie og ikke for at tjene penge på at have sommerhus herude. De tager herud for at få ro. Vi får ikke den turisme, vi gerne vil. Vi får ikke turisme, der gerne vil betale for at komme et roligt sted. Det bliver for billig turisme.

Planen for parkerne blev vedtaget i Folketinget i 2012, og borgmesteren i Ringkøbing-Skjern mener, at møllerne kommer til at udgøre en vigtig del af rejsen mod et grønnere Danmark.

- Jeg tror bestemt, det er noget, vi kommer til at leve med og se som et godt bidrag til den grønne omstilling, som vi alle sammen er enige om, vi gerne vil igennem med, siger borgmester Hans Østergaard (V).

Han deler ikke Jens Kirks bekymring for manglende turisme – men han havde gerne set, at havvindmøllerne lå lidt længere væk fra kysten.

- Jeg forestiller mig ikke, turisterne bliver væk fra kommunen og fra vores flotte natur langs vestkysten. Jeg tror, det i sidste ende vil være flest fordele. Selvfølgelig ville det være lige så skønt, at de lå 30 kilometer fra kysten, hvor de var ude af øje og ude af sind, men det her er vedtaget af Folketinget for mange år siden, så det er, som forventet.

De to parker kan levere strøm til 380.000 hustande, og er kun én brik i det grønne puslespil ifølge landechefen for Vattenfall.

- Det er klart, at med de ambitioner, der er for den grønne omstilling, så skal vi gøre det hele. Vi skal både gøre det her, og vi skal også bygge større vindmølleparker i fremtiden, siger Jacob Nørgaard Andersen.

Foreningen STOP Vesterhav Syd - og alle andre - har nu fire uger til at klage over Energistyrelsens beslutning.