Hed sladder fra skoven ved Skjern: Muligt nyt ulvepar vækker stor interesse
Det er så yndigt at følges ad, står der et sted i Højskolesangbogen. Det har to ulve nær Skjern taget til sig, for de er flere gange blevet set sammen, og det betyder som regel, at de er et par.
Det virker måske lidt folkeskole-agtigt at stemple nogen som et par, bare fordi de er af modsatte køn og bruger meget tid sammen.
Men lige når det kommer til ulve, er der som regel noget om snakken, og da flere fotos viser to ulve sammen i Skjern-reviret, er der formentlig et nyt ulvepar i Vestjylland.
- Det, der overrasker os mest er, at det ikke er sket allerede. Biologien tilskriver, at de skal blive sammen, for det er sådan set det eneste, en han- og en hunulv ønsker. At finde en ulv af det modsatte køn, hvor de kan få hvalpe, siger Peter Sunde, der er professor ved Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet.
I Danmark har vi et ret godt overblik over vores ulve, og hunulven i det mulige par har det svært udtalelige navn GW1434f.
Nu forsøger man at finde ud af, hvem den nye flirt er.
- Ulve er den eneste bestand, vi overvåger på individniveau. Vi har ikke bare estimater, men vi har dem identificeret og kan følge de forskellige individer rundt om i landet. Ynglepar er jo rygraden i ulvebestanden. Det har noget at sige i forhold til, hvor mange ulve vi kan regne med, siger Peter Sunde til TV MIDTVEST.
Flere andre par
Tre andre hunulve har ynglet i Danmark, siden de vendte tilbage til landet i 2012.
Men de andre fandt en mage inden for seks måneder efter, de kom til Danmark, og der er det gået noget langsommere for GW1434f.
- Der er gået halvandet år, så hun var næsten ved at blive en pebermø. Det er ikke noget isoleret område som for eksempel ved Skagen. Før eller siden skulle der komme en ulv forbi, siger ecoscience-professoren.
Ulve uden en partner har ofte et stort område, de bevæger sig rundt på, men når magen er fundet, slår de sig ned et sted, hvor de let kan finde føde, og så holder de sig inden for 100-400 kvadratkilometer. Det svarer til et kvadrat med 10-20 kilometer på hver led.
Og bor man nær de nyforelskede, firbenede rovdyrs territorium, kan man godt forvente at få dem at se.
- Folk skal ikke lave om på deres hverdag, men hvis man bor inden for 10 kilometer radius af området og har får eller geder, så skal man nok indstille sig på, at der vil være en permanent risiko for, at ulvene kommer forbi, siger Peter Sunde.
Men når indhegningen er sikret, og man har vænnet sig til sine nye naboer, så har man ikke noget at være nervøs for. Ulvene undgår nemlig mennesker.
Skulle man løbe ind i ulveparret, opfordrer professoren til, at man nyder synet af de danske vilddyr.
- Uanset hvilken holdning man har til ulven, så tror jeg, at de fleste, der har set ulve i naturen, synes, at det er en stor oplevelse, siger han.